Počeo interventni otkup svinja

Ostvarile su se najave da će još ovog mjeseca krenuti interventni otkup svinja. Na adresu Koprivničko-križevačke županije stigla je obavijest državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Krešimira Kuterovca o početku interventnog otkupa tovljenika, izvijestio je pročelnik za gospodarstvo Marijan Štimac.
– Radi se o tome da će država ipak intervenirati sa 2,67 kuna po kilogramu trupa, bazna cijena je formirana na 12,5 lipa za mesnu jedinicu, te se očekuje od nas kao Upravnog odjela da sudjelujemo u interventnom otkupu u onome dijelu koji se odnosi na male proizvođače, objasnio je Štimac.

Obavijest će biti proslijeđena općinama i gradovima čije će službe primati podatke o broju tovljenika za otkup te ih vratiti u Županiju, a ona ih proslijediti mesoprerađivačima koji su postigli dogovor s Ministarstvom o preuzimanju svinja.
– To je Mesna industrija ‘Danica’ koja planira otkup od 2500 komada svinja i ‘NaturaAgro’ koja planira otkupiti 500 utovljenih svinja, kaže Štimac.

Svi proizvođači s više od 20 svinja za otkup mogu se i izravno javiti tim mesnim industrijama, ali i drugima, primjerice vrbovečkom PIK-u, kojem gravitira križevačko područje. Klaonice će o preuzetim količinama izvijestiti Hrvatski stočarski centar, a iznos državne intervencije bit će isplaćen izravno na račune proizvođača.

Vezano

Komentari su zatvoreni.