S EKG uređajem na Kalniku svima lakše pri srcu

Mještani općine Kalnik, koja ima status brdsko-planinskog područja i jedna je od najsiromašnijih u Koprivničko-križevačkoj županiji, dosad su se na preglede srca morali, u svako doba godine, dakle i po vrućini i po snijegu, spuštati u Križevce ili putovati sve do bolnice u Koprivnici. No, s mjesecom ožujkom barem će jedna briga bolesnika nestati, jer je ovih dana kalnički dom zdravlja dobio EKG uređaj.

"Uređaj vrijedan oko 19.000 kuna u potpunosti je platila kalnička općina, na tomu sam joj vrlo zahvalan jer je time olakšana muka pacijenata ovdje u selu – ističe dr. Mirko Samovojska, koji se već tridesetak godina, jedini pod Kalnikom, brine o zdravlju mještana, kojih je, s manjim selima, oko 50. Ističe da je bilo nezgodno slati ljude na EKG pregled u gradove, čak kad je bilo i najmanje sumnje u neke komplikacije. Napominje da ovaj uređaj nije važan samo tamošnjim ljudima, već ima i turističko značenje, obzirom da je bilo slučajeva da su zagrebački izletnici zbog dobivenog srčanog udara ili predinfarktnog stanja morali hitno odlaziti u Koprivnicu.

Za kalničko je zdravstvo, drži Samovojska, bitno da ambulanta, koju i dalje treba opremati, bude poželjno mjesto za rad mladim liječnicima, onima koji će doći poslije njega. Mladi doktori zasad radije biraju veće sredine gdje ne trebaju, poput dr. Samovojske na Kalniku, biti 24-satna služba.

"Zbog velikog broja starih ljudi ovo je demografski kritična sredina, no drago mi je što je općina donacijom EKG uređaja pokazala određenu brigu", zaključuje kalnički doktor, s napomenom da će dobro proučiti upute za uporabu novog medicinskog uređaja, kojeg već sada želi testirati velik broj Kalničana, i zdravih i bolesnih.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.