Slijedi još izdanja Matice hrvatske Križevci

Na skupštini Ogranka Matice hrvatske Križevci, za njegovu je predsjednicu ponovno izabrana mr. Renata Husinec, koja je tu dužnost obavljala i u prethodnom petogodišnjem mandatu. Husinec je križevačke članove naše najstarije prosvjetne i kulturne ustanove podsjetila na aktivnosti ogranka koji je kroz pet godina nanizao brojna vrijedna izdanja u književnosti i publicistici. Najviše su pohvaljena djela posvećena nekadašnjem gradskom fiziku i znanstveniku dr. Franu Gundrumu Oriovčaninu, autora dr. Franje Husinca.

Knjiga o Gundrumu tako je doživjela mnoga svjetska predstavljanja, ušavši i u čuvenu Aleksandrijsku biblioteku, a njen je bugarski prijevod predstavljen u bugarskoj akademiji znanosti. Križevačka Matica, prema riječima predsjednice, usmjerena je na promicanje značajnih ljudi i djela ovoga kraja, te obilježavanje njihovih obljetnica, s ciljem čuvanja lokalne i nacionalne baštine.

Uspješnost tih nastojanja potvrđuju i česte nagrade koje su tom ogranku pripale kao najboljem od 120 matičinih ogranaka u Hrvatskoj. Potpredsjednik Matičine središnjice Stjepan Sučić i osobno je čestitao Križevčanima što njeguju hrvatsku kulturu i jezik i poštuju visoke kulturne standarde. Osim izdavačke djelatnosti, na skupštini se govorilo i o proteklim glazbenim koncertima. likovnim izložbama i tribinama, na kojima su gostovali i domaći i hrvatski velikani znanosti i umjetnosti.

Novom tajnicom Ogranka MH Križevci postala je Marijana Ivanek-Martinčić a potpredsjednikom Stjepan Palijan. Želja je ogranak pomladiti i stoga se u članstvo pozivaju mlađi od 40 godina. Za ovu godinu najavljena su nova izdanja, mogućnost nagrađivanja gradskih učenika odlikaša, natječaj za najbolji hrvatski putopis u čast piscu Antunu Nemčiću, te želja da se nagrade Franjo Marković za najbolje studente zagrebačkog Filozofskog fakulteta dodjeljuju u njegovu rodnom gradu Križevcima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.