Radionice KUD-a „Prigorje” u Velikome Ravnu i Glogovnici

U četvrtak 17. siječnja u Velikome Ravnu i u nedjelju 20. siječnja u Glogovnici okupio se veći broj sudionika na radionicama Kulturno-umjetničkoga društva „Prigorje”. Susret je započeo pozdravom predsjednice KUD-a Martine Zrno i voditelja Ivana Vinkovića, koji su podsjetili sudionike da je riječ o projektu financiranom sredstvima Europske unije i Ministarstva kulture s ciljem uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkoga kraja. U svakome su mjestu održane dvije radionice: radionica plesa, pjesme i običaja te radionica pučkog pjevanja i sviranja tradicionalnih instrumenata.

U Ravnu se na prvoj radionici razgovaralo o običajima tkanja i izrade ručnih radova, a na drugoj se radionici na prijedlog sudionika vježbalo pjevanje pjesme Kukavica jer se često izvodila u tom kraju. Tamburaši su imali radionice s voditeljem Dejanom Nikićem.

U Glogovnici su žene na prvoj radionici ispričale o svadbenim običajima glogovničkoga kraja. Razgovaralo se i o narodnome vezu, sakupio se velik broj odjevnih predmeta (rubina, oplečaka, rubaca…) te je dogovoreno da će nekolicina žena ukrašavati platna po uzoru na originalne nošnje križevačkoga kraja. Radionica pjevanja i sviranja tradicionalnih instrumenata donijela je dobro raspoloženje među sudionike te su zaplesali i stariji i mlađi.

Vezano

Komentari su zatvoreni.