Župan Koren: Tri nove zone riješit će problem nezaposlenosti

Ugodno je biti župan u županiji koja već niz godina bilježi u hrvatskim okvirima natprosječne stope gospodarskog rasta i u kojoj se broj nezaposlenih iz mjeseca u mjesec smanjuje, rekao je župan Darko Koren na prvoj ovogodišnjoj sjednici članovima Gospodarskog vijeća Županijske komore Koprivnica. Dio uspjeha za to pripisao je razvijenim partnerskim odnosima Županije i jedinica lokalne samouprave s gospodarstvom i partnerstvu među institucijama i na projektima. Stoga nije slučajno da je upravo ovom prostoru odobreno najviše poduzetničkih kredita, a županija će uskoro dobiti i certifikat regije povoljne za ulaganja. On je važan, naglasio je Koren, jer će njime biti otvoren novi razvojni ciklus koji temeljimo na ulaganjima u tri velike nove poduzetničke zone, u Koprivničkom Ivancu, Gornjem Čretu kod Križevaca i Kutnjaku kod Legrada.
– Ono što je nama zapravo cilj, a to je da u slijedeće dvije-tri godine osposobimo i nove tri poduzetničke zone i njihovim popunjavanjem u nekakvom optimalnom obimu mislim da ćemo generalno potpuno riješiti pitanje zapošljavanja ljudi u gospodarstvu.

U istupima pak niza članova Gospodarskog vijeća mogla se čuti poprilična zabrinutost godinom koja je pred gospodarstvenicima Podravine i Prigorja. Primjerice, koprivnički Hartmann u siječnju je samo na nikad nižem tečaju eura prema kuni izgubio pola milijuna kuna, rekao je njegov direktor Boris Garaj.
– Obzirom da smo mi izvozna firma, a tečaj u siječnju bio je najmanji u zadnjih šest godina, mi smo proknjižili negativne tečajne razlike od pola milijuna kuna.

Kad se tome pribroji rast komunalnih usluga, od vode do njezinog pročišćavanja te stalno poskupljenje energenata, troškovi poslovanja Hartmannu narasli su prošli mjesec za gotovo 10%, podvukao je direktor Garaj. Također, prihvaćen je njegov prijedlog da Gospodarsko vijeće bar dva put godišnje ima na dnevnom redu pokazatelje uvjeta poslovanja i konkurentnosti županijskog gospodarstva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.