Mala kloštarska škola ostala bez jedinog računala


Iz Područne škole u mjestu Vojakovački Kloštar nedaleko od Križevaca nepoznati počinitelj ili više njih iznijeli su računalo, radiokasetofon, zvučnike i pisač. Ostali su, valjda nepotrebni, monitor, miš i tipkovnica. Provala se dogodila još noću s nedjelje na ponedjeljak, a uoči početka jutarnje smjene u ponedjeljak tragove provale našao je školski domar Tomo Marijan kad je u šest sati došao naložiti peć. To je odmah prijavio Ivanu Novoselu, ravnatelju matične škole Vladimir Nazor u Križevcima, koji je potom na osnovi popisa inventara procijenio vrijednost opreme te pripremio odštetni zahtjev koji se prosljeđuje policiji.


Pojedinosti nam domar Marijan nije mogao reći jer je traktorom bio udaljen u šumi. Prema tumačenju načelnika križevačke policije Abela Cara, počinitelji su u školsku zgradu prizemnicu ušli nasilnim obijanjem ulazne brave nekom polugom. No, odonda put do plijena bio im je otvoren jer, kako je rekla učiteljica Sandra Ščetar, druga vrata pa ni ona posljednja koja vode u jedinu učionicu noću se ne zaključavaju.

Službena istraga još traje i već su nađeni neki tragovi koji upućuju na to da su lopovi iz okolice ili samoga Vojakovačkog Kloštra.


Ovakav događaj u malom je mjestu rijetkost pa je privukao veliku pozornost učenika još u ponedjeljak ujutro. Zbog policijskog očevida nastava je obustavljena, no znatiželja nije izostala. Učiteljica Ščetar vodi popodnevnu smjenu i kaže da je bilo mirnije.
"Emocije su se slegle, no ujutro je nastava odgođena jer su policajci obavljali očevid u učionici u kojoj borave i djeca."

Krađu opreme, koja i nije bila nova, mala škola doživjela je kao veliki gubitak. Nastavnice su na računalu pripremale gradivo, ispisivale školske zadatke za učenike, koristile se multimedijom i internetom, a djeci je tijekom odmora služilo uglavnom za igru.

Škola u Vojakovačkom Kloštru jedna je od područnih škola koje pripadaju gradskoj Osnovnoj školi Vladimir Nazor. Put do nje vodi desno od državne ceste za Koprivnicu pa preko pruge do brijega. Škola je niska prizemnica uz mjesni poštanski ured. Sada ima 22 učenika koji su podijeljeni u četiri odjela, tako da dvije nastavnice pokrivaju po dva uzrasta, ujutro i popodne. Jasna Strabić ujutro predaje 2. i 3., a Sandra Ščetar u popodnevnoj smjeni 1. i 4. razredu. Ščetar je istaknula kako je ove godine upisano čak sedam prvašića, što je u deset godina kako je ondje najveći broj.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.