Praćenjem do zaštite i poboljšanja kakvoće zraka

Članovi Poglavarstva Koprivničko-križevačke županije razmotrili su Program zaštite i poboljšanja kakvoće zraka u Podravini i Prigorju, koji je sačinio Pododsjek za zaštitu okoliša novoustrojenog Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju. U dokumentu se ističe da u prostoru županije zrak nije onečišćen poput onog u industrijski razvijenijim dijelovima zemlje, no isto tako da će pravu sliku stanja dati jedino kvalitetan monitoring, pojasnila je voditeljica Pododsjeka Ana List.
– Jedna od prioritetnih mjera koja se predviđa među ovih 50-tak, 60-tak ovim programom je i provođenje tih indikativnih, preliminarnih mjerenja koja bi ukazala na stanje kakvoće zraka na našem području, što bi trebalo biti nekakva osnova, baza za daljnje postupanje, za sagledavanje stanja i kategorije kojoj pripada općenito zrak našeg područja.

Ipak, i bez sustavnog praćenja za vjerovati je da udišemo čist zrak; to potvrđuju primjerice mjerenja koje financira INA Naftaplin, a dožupan Vjekoslav Flamaceta podsjetio je i na rezultate prošlogodišnjeg ispitivanja u sklopu kojega je kod 150 osnovaca iz Molvi, Virja i Koprivnice mjerena razina žive, kadmija i olova u organizmu.
– Podaci koje smo dobili, moram reći, zbilja su nas ispunili zadovoljstvom, jer su uzeti vrlo strogi kriteriji, dvostruko stroži od europskih i rezultati su bili daleko, daleko ispod bilo kakvih zabrinjavajućih vrijednosti, unatoč tako strogim kriterijima.

Javni uvid u Nacrt Programa zaštite i poboljšanja kakvoće zraka održat će se u prostorijama županijskog Odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, te u ispostavama u Đurđevcu i Križevcima od 27. veljače do 28. ožujka.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.