Do vozačke dozvole još po starom

Tri autoškole u Križevcima još neće poskupjeti iako je cijena goriva, koje ima najveći udio u cijeni usluga obuke novih vozača – u zadnjih godinu dana višestruko rasla. U najvećoj školi – onoj Hrvatskog autokluba, koja godišnje osposobi i 300 vozača, cijene nisu dizali od 2003. godine.

"Postoji minimalna, državno propisana cijena jednog sata vožnje od 101 kune. Naš sat je 105 kuna i s tim se jedva pokrivamo, unatoč tome što imamo bolje uvjete od konkurencije" – napominje voditelj HAK-ove škole, tajnik Kluba i gradski vijećnik ing. Stjepan Peršin. Kaže da je minimalna cijena ipak uvela red u poslovanje autoškola.

Cijena autoškole u HAK-u je za najpopularniju, B-kategoriju, 4515 kuna, u što su, kao i drugdje, uključeni nastava iz prometnih propisa i 30 sati vožnje, bez pristojbi za prvu pomoć, liječnički pregled i izlazak na svaki ispit, koji se posebno plaćaju državi.

Među autoškolama postoji dogovor o održavanju cijene, prije svega radi poštivanja potrošača. Dođe li do poskupljenja u jednoj novi "učenici" prijeći će u drugu.

U Instruktažnom centru Križevci cijena osnovnog "paketa" od 4100 kuna na snazi je već tri godine. Voditelj Čedo Trivanović međutim najavljuje da će do korekcija cijena doći u prvom dijelu ove godine.

-Razlog dizanja cijena je isključivo rast cijena naftnih derivata, no još nismo sigurni koja bi bila nova cijena. Godišnje školujemo oko 120 kandidata.

U autoškoli Formula voditelj Ivan Kulko objasnio nam je da su i oni razmišljali o povišenju cijena, no do toga nije došlo jer sve ovisi o, kako je kazao, glavnom igraču HAK-u, koji je najjači.

– Cijena po polazniku je 4050 kuna, godišnje upišemo oko 150 kandidata, a troškovi života mogli bi uz cijene nafte biti razlog povećanja naših usluga.

Nijednoj križevačkoj autoškoli nasreću ne prijeti gašenje zbog novih odredbi da voditelj ustanove mora imati barem višu stručnu spremu. Svi oni zadovoljavaju taj uvjet što im jamči i nastavak "vožnje" na tržištu. Uz to, oni se redom prilagođavaju platežnim sposobnostima polaznika, kojima nude različite vrste obročnog plaćanja.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.