Učinkovitija rasvjeta financirat će se uštedama

Grad Križevci potpisat će s HEP ESCO-m, tvrtkom kćeri Hrvatske elektroprivrede, pismo namjere za projekt energetske učinkovitosti na sustavu javne gradske rasvjete. Ako pismo namjere urodi i konkretnim ugovorom, HEP ESCO će o svojem trošku izraditi studiju energetski učinkovitije javne rasvjete, čija bi se gradnja pak financirala uštedama ostvarenim na manjoj potrošnji struje u slijedećih pet do osam godina, pojasnio je gradonačelnik Branko Hrg.
– Oni se u principu naplaćuju iz ušteda koje se postignu zamjenom štedljivijom rasvjetom. Znači, ako je sad naša ukupna godišnja cifra oko 1,6 milijuna kuna koju trošimo za uličnu rasvjetu, za održavanje i za potrošnju struje, oni će se iz tog dijela naplaćivati, a nama bi trebala ostati taj isti iznos i dalje za plaćanje kroz narednih, ne znam, pet do osam godina, što će se izračunati.

Nakon potpisivanja pisma namjere u Križevce će doći stručnjaci HEP ESCA i analizirati stanje čitavog sustava javne rasvjete, izraditi simulacije potrošnje s uštedama te projekt rekonstrukcije. Ulaganje se procjenjuje na pet do šest milijuna kuna, pri čemu je važno i to što se ona ne smatraju zaduženjem lokalne samouprave, a projekt je moguće u iznosu do 2 milijuna kuna kandirati za sufinanciranje Fondu za zaštitu okoliša.

Vezano

Komentari su zatvoreni.