Virtualna šetnja novim gradskim trgovima


Kako smo već pisali, Križevcima ove godine predstoji početak preuređenja središnjih gradskih trgova, Nemčićevog i Strossmayerovog. Kako bismo čitatelje i sugrađane što bolje upoznali s detaljima novog izgleda trgova, za kratki osvrt zamolili smo arhitekticu Danku Tišljar, koja je u timu s kolegom Zdenkom Dubovečakom projektirala idejno rješenje i dorađivala ga prema zahtjevima konzervatora. Uz nekoliko grafičkih priloga preuzetih sa službenog gradskog Web sjedišta, slijedi i trodimenzionalna animacija u vidu virtualne šetnje trgovima Josipa Jurja Strossmayera i Antuna Nemčića, kakva bi se mogla ostvariti najranije 2010. godine, kad bi radovi trebali završiti.

Uređenjem Strossmayerovog i Nemčićevog trga s Matoševom ulicom zadovoljile bi se gradske potrebe za većim javnim otvorenim gradskim trgom na kojem je moguće organizirati i provoditi različita događanja i aktivnosti, a istovremeno bi se dobio visoko vrijedan, kvalitetno uređeni središnji gradski prostor parkovnog karaktera.

Glavna ploha Strossmayerovog trga je trokutastog oblika uz glavno raskrižje s natkrivenom okruglom pozornicom uzdignutom pola metra od plohe trga. Manji dio Nemčićevog trga suprostavlja se većem trgu na Strossu i spaja s njime.

Središnja ploha Nemčićevog trga namjenjena je parkovnom uređenju kao i južni dio Strossmayerovog trga. U sklopu uređenja mjestimično su predviđena mjesta za sjedenje i odmor, koja su na Strossmayerovom trgu tematski obogaćena kroz oblikovanje 5 terasa percepcije – vid, njuh, sluh, opip, okus unutar tematski uređene hortikulture.

Novi prozračni drvored kuglastog javora se sadi kroz cijelu zonu duž prometnice sjever – jug, od semafora do Nemčićevog trga, naglašavajući povijesnu križevačku "zelenu os".

Postavljaju se novi parterni elementi: na Nemčićevom trgu postavlja se vrtuljak Marcela Kiepacha spojen putem dinama na podna svjetla trga, a vrtnjom na vrtuljku pale se svijetla oko vrtuljka. Ispred nekadašnje sinagoge postavlja se fontana.

Vezano

Komentari su zatvoreni.