Deset godina Križevaca na internetu

U ponedjeljak 29. prosinca 1997. godine na adresi www.krizevci.hr osvanule su prve stranice na kojima se Križevci kontinuirano predstavljaju, u izradi malog volonterskog tima pod vodstvom Ante Starčevića, profesora tehničke kulture i dugogodišnjeg nastavnika u križevačkoj OŠ Vladimir Nazor. Pripreme za pokretanje prvog gradskog Web sjedišta odvijale su se u zgradi Doma mladih, bivše sinagoge, u prostoru gradske Zajednice tehničke kulture čiji je tajnik profesor Starčević i danas.
Deset godina kasnije, aktivno je šest internetskih domena s imenom grada: www.krizevci.hr, www.krizevci.com, www.krizevci.net, www.krizevci.org, www.krizevci.info i www.krizevci.eu.

Na domeni .hr nalazi se službeno glasilo gradske uprave, križevačke domene .com i .net su u privatnom vlasništvu i s uglavnom zastarjelim sadržajem, a domene .info i .eu su vlasništvo udruge P.O.I.N.T. koja na prvoj vodi križevački nezavisni portal, a na drugoj predstavlja povijest i posebnosti grada na više jezika. Domena .org je u vlasništvu jednog poduzeća iz Bjelovara, a vijesti objavljene na gore postavljenom portalu nisu striktno vezane uz Križevce. Postoji i domena .biz koja je u vlasništvu privatne osobe iz Križevaca, ali domena je neaktivna i na njoj se ne nudi nikakav sadržaj. Sve u svemu, može se reći da Križevci idu ukorak, ako ne i ispred nekih hrvatskih gradova, na polju informiranja na webu i promicanja informatičke kulture.

Vezano

Komentari su zatvoreni.