Obitelji poginulih Križevčana na spomen-obilježju u Novskoj

Danas su pripadnici bivšeg križevačkog 15. Mješovitog protuoklopnog artiljerijskog diviziona (MPOAD) u naselju Kričke kod Novske odali počast sedmorici pripadnika postrojbe poginulim u akcijama oslobađanja zapadne Slavonije 1991. godine. Spomen-obilježje, postavljeno na desetu godišnjicu pogibije inicijativom križevačkih boraca, danas su prvi puta organizirano posjetile i obitelji poginulih Križevčana, majke i supruge s djecom. Tim povodom govor o ratnim danima postrojbe održao je nekadašnji ratni zapovjednik i načelnik topništva 15. MPOAD-a Željko Topolovec, danas brigadir HV-a u mirovini.

Križevčani Živko Antolić, Dražen Jačmenjak, Ivan Jukić, Ivan Kordiš, Tomislav Šušnjić i Zrinko Živičnjak, uz petero pripadnika 1. Gardijske brigade Tigrovi, poginuli su 10. prosinca 1991. u četničkoj zasjedi na obližnjem brdu Čardak. Niti mjesec dana kasnije, život je položio Dalibor Palčić, također pripadnik 15. MPOAD-a.

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća odvilo se u suradnji, prošle godine osnovane, križevačke Udruge 15. Mješoviti protuoklopni artiljerijski divizion s novljanskim udrugama branitelja i majki poginulih. Također su počast odali u novljanskom gradskom parku kod spomenika za 99 Novljana, hrvatska branitelja, poginula u Domovinskom ratu. Nakon ručka i druženja s domaćinima delegacija se vratila u Križevce, a troškove autobusnog prijevoza pokrio je Grad Križevci.

Kako javlja portal Novska.hr, na inicijativu Grada Samobora sljedeće godine trebala bi početi gradnja zajedničkog memorijalnog centra u spomen na sve poginule branitelje na području Novske, a u realizaciji će sudjelovati 24 općinska i gradska središta iz kojih su bili poginuli pripadnici hrvatskih postrojbi. Za gradnju središnjeg spomenika već postoji idejno rješenje.

Vezano

Komentari su zatvoreni.