Križevci – ekshumirano 13 žrtava iz 1945. godine

U utorak započeta iskapanja u šumi Župetnici pokraj Križevaca potvrdila su sumnje u postojanje grobnice s posmrtnim ostacima pripadnika hrvatskih oružanih snaga i civila ubijenih 1945. godine. Mjesto pogibije brzo je pronađeno jer su ga tijekom proteklih 60-tak godina posjećivali rođaci i prijatelji strijeljanih, i potajno, cvijećem i svijećama odavali im počast. No, riječi Đure Škvorca iz križevačkog ogranka Udruge ratnih veterana ‘Hrvatski domobran’, koja je i pokrenula inicijativu za ekshumacijom, ukazuju da ovim nalazima priča ipak nije dobila kraj, a kosti svih ubijenih mir u zajedničkom spomen obilježju na križevačkom groblju.

– Pronađeno je jedno grobište s 13 leševa, koji su u raspadanju pošto su bili u vododerini. Mi još uvijek imamo saznanja i indicije da bi trebao postojati još jedan grob, s još nekim osobama. Potraga je za drugom grobnicom.
Iskapanje je izvršio tim pukovnika Ivana Grujića iz Ministarstva obitelji i branitelja. Žrtve su uglavnom u civilnoj odjeći, s tek ponekim dijelom vojničke opreme, jer kako se pretpostavlja, uhićeni su u svojim kućama gdje su se vratili nakon sloma NDH. Nakon zatočenja u zatvoru pored središnje križevačke crkve svete Ane, noću su odvođeni na strijeljanja o kojima se vrlo brzo pročulo jer su komunističke vlasti ubijene samo zagrnule slojem zemlje, pa se sa Župetnice širio smrad tijela u raspadanju. U dublje rake premjestili su ih njemački ratni zarobljenici, a drugu, s vjerojatno još 10-tak ubijenih, tek treba pronaći.

Vezano

Komentari su zatvoreni.