Paško bijelo zlato u Likovnoj galeriji

Križevčani do 2. svibnja imaju priliku razgledati jedinstvenu izložbu rukotvorina koje su izradile poznate paške čipkarice, članice Društva čipkarica Frane Budak. Pedesetak njihovih radova izloženo je u Gradskoj galeriji na Nemčićevu trgu zahvaljujući tridesetgodišnjem prijateljstvu između grada Paga i Križevaca.

Čipka s otoka Paga, koja se izrađuje igrom igle i konca, uz čipku iz Lepoglave i s otoka Hvara predstavlja izvorni hrvatski proizvod koji je kandidiran za popis remek djela nematerijalne baštine čovječanstva što se vodi pri UNESCO-u, naglašeno je na otvorenju izložbe.


O umijeću šivanja i vezenja čipke, paškog bijelog zlata, govorila je članica društva Tina Maržić, a križevački gradonačelnik Branko Hrg i član paškog poglavarstva Boris Palčić razmijenili su darove u znak prijateljstva dvaju gradova. Muški zbor HPD Kalnik prigodnim klapskim pjesmama na izložbu čipke je prenio i zvuke mora i otoka kamo Križevčani već desetljećima odlaze na ljetni odmor donoseći otamo i čipkaste suvenire.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.