Tvrtka Eko-flor plus pali otpad na Kalniku

U Ministarstvu zaštite okoliša potvrdili su da se prema zakonu sanacija divljih odlagališta nikako ne smije vršiti paljenjem otpada i da su čelnici Općine na to trebali reagirati

KRIŽEVCI – Unatoč tome što se prema zakonskim propisima sanacija odlagališta otpada nikako ne smije vršiti paljenjem, u općini Kalnik tvrtka Eko-flor plus iz Donje Zdenčine divlja odlagališta sanira upravo paljenjem.
Na to su nas upozorili stanovnici Kalnika, pozvavši nas da se i sami uvjerimo u to kako se saniraju njihova divlja odlagališta.

– Svoje smo smeće znali zapaliti i sami. Nije netko trebao dobiti silan novac za sanaciju da bi to riješio vatrom, od čijeg se smrada posljednjih dana gušimo jer se pali na nekoliko lokacija – rekao je jedan stanovnik Kalnika.

Da je to doista točno, danas smo se uvjerili sami na lokaciji Ježeva rupa. Dvojica radnika koje smo zatekli na divljem odlagalištu rekli su nam da su zaposlenici tvrtke Eko-flor plus i da odlagališta pale po naredbi svojih šefova.

Bilo je to moguće i na divljem odlagalištu u Borju, gdje su radnici Eko-flora također palili odlagalište, kao i ono blizu staroga grada na Kalniku. Na naše pitanje znaju li u Općini kako oni saniraju odlagališta paljenjem, radnici su nam rekli “da ih općinari obilaze i s tim se slažu”.

U Ministarstvu zaštite okoliša potvrdili su da se prema zakonu sanacija divljih odlagališta nikako ne smije vršiti paljenjem otpada i da je Općina na to trebala reagirati. Međutim, iako se, prema svjedočenju stanovnika, otpad počeo paliti još 12. studenoga, u tvrtki Eko-flor plus izvršni direktor Damir Parošević danas je rekao da oni ne pale divlja odlagališta.

60 posto novca daje Ministarstvo

Inače, prema ugovoru sklopljenom s tvrtkom Eko-flor plus, vrijednost sanacije divljih odlagališta na Kalniku iznosi 649.942,80 kuna. Ministarstvo sanaciju sufinancira sa 60 posto, a općina sa 40. Na web stranicama općine Kalnik piše da je završetak radova planiran u prvoj polovici rujna.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.