U Križevcima predstavljena knjiga ‘Sunčica’

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije je u suradnji s Udrugom žena HERA iz  Križevaca i Gradom Križevcima organiziralo predstavljanje knjige «Sunčica» u Velikoj vijećnici Grada Križevaca. Knjiga je to sa zabilježenim potresnim svjedočanstvima o stradanjima žena u Domovinskom ratu. O knjizi je govorila urednica Marija Slišković, koja je s velikim ogorčenjem iznosila činjenice vezane uz sustavno dugogodišnje prešućivanje ratnih zločina i silovanja žena u njihovim domovima i u srpskim koncentracijskim logorima. Ovom knjigom i istinitim svjedočenjima stradalih se želi upozoriti da se ratni zločin dogodio, a da dvadeset godina poslije počinitelji nisu kažnjeni i da žrtve nisu obeštećene.

O zločinima se udruženo šuti, a žene su same u svojim patnjama i mučnini proživljenoga, dok zločinci nekažnjeno žive tu među nama, kao punopravni članovi društva. Žrtve se moraju na pravi način vrednovati i tek tada će na pravi način biti ugrađene u obranu zemlje, ali i u uspostavljanje slobodne, demokratske Hrvatske, koja to još uvijek nije jer je opterećena ovim teškim bremenom. Pozvala je sve nazočne, ali i sve institucije da podrže njihovu kampanju: PREKINIMO ŠUTNJU! DAJMO IM PODRŠKU-ŽRTVE TO ZASLUŽUJU! Izrazila je nadu da će se upravo ovom kampanjom pokrenuti sustav i da će se pravda izvršiti s obeštećenjem svake žrtve.

O svojim stradanjima je govorila jedna od žrtava Đurđica Pankas, koja je proživjela strahote ubijanja svojih najmilijih, supruga i oca i odvođenje brata, kojemu se gubi svaki trag. Posebno potresni trenutak za sve prisutne, a posebice za nju, bilo je njezino kazivanje o silovanjima, koja je proživjela i traumama s kojima će živjeti do kraja života. Nazočne su pozdravile, uz zahvalu gošćama za sudjelovanje i prisutnima na dolasku, predsjednica Udruge Hera Marina Švagelj Jažić i predsjednica PZRS Verica Rupčić.

Podršku su uz mnogobrojne Križevčanke i Križevčane na predstavljanju dali pored članice PZRS Vesne Peršić-Kovač i Dražen Magdić, policijski službenik za prevenciju u Uredu načelnika PU KKŽ, Branka Cuki, pročelnica županijskog Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb, županijski vijećnik Nikola Novosel te Mladen Tenodi, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Križevaca. Moderator je bio Sandro Novosel, a za glazbeni ugođaj se pobrinula Tamara Perc, profesorica gitare.

Vezano

Komentari su zatvoreni.