Za održivo imanje najvažniji međuljudski odnosi

Danas je na Visokom gospodarskom učilišta u Križevcima tamošnjim studentima i profesorima izložen model recikliranog imanja koje postoji u turopoljskom mjestu Vukomerić, dvadesetak kilometara od Zagreba, što je blizu i našem gradu. Značaj imanja, prema riječima iz predavanja Dražena Šimleše, mladog znanstvenika i društvenog aktivista koji je 2002. s prijateljima počeo uređivati vukomeričku trošnu drvenu kuću, je predstaviti eko-socijalni model prijateljskog odnosa prema prirodi i između ljudi.

Šimleša je nastanak imanja opisao kroz nekoliko faza počev od građenja, nalaženja i korištenja obnovljivih izvora energije i postizanja energetske učinkovitosti, proizvodnji hrane, osiguranju vode, upotrebe materijala iz otpada, zaokruživši izgradnju imanja sa socijalnom dimenzijom koja je iznad svega.

Zajedničko donošenje odluka i dobri međuljudski odnosi svih koji rade na imanju Šimleša drži ključnima za ostvarivanje svih zamisli koje se mama u gradovima čine neizvedivima, poput izgradnje zidova pomoću gline i slame, proizvodnje biodizela za struju iz otpadnog kuhinjskog ulja, te sadnje i proizvodnje voća i povrća na siromašnom tlu. Osim zajedničkog djelovanja ljudi, svih redom volontera unutar imanja, bitno za održivost imanja je i korištenje isključivo prirodnih materijala i primjena praktičnih znanja kojima se zatim podučavaju drugi.

Šimleša napominje da sva ekološka rješenja, kakva se primjenjuju i na Recikliranom imanju, moraju biti primjenjiva da bi uspjela. Studenti i nastavno osoblje križevačkog VGU-a vrlo se zainteresiralo za oruđa i tehnike kojima se služe stanovnici Imanja, koje je pravi primjer aktivizma mladih, ekološki osvještenih osoba. Današnje predavanje Dražena Šimleše o Recikliranom imanju kao modelu održivog razvoja u Križevce je doveo Salon Matice hrvatske u suradnji s križevačkim Ogrankom Matice hrvatske.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.