Zastupnica HDZ-a uvrijedila žene: ‘Svaka žena vrijedi koliko ima djece’

ZAGREB – Nakon izjave Zdenke Babić Petričević kako o majčinstvu ne može govoriti žena koja nije biološka majka, iz HDZ-ovih redova jučer je stigla još jedna uvredljiva izjava o ženama.

– Svaka žena vrijedi onoliko koliko ima djece – izjavila je jučer HDZ-ova zastupnica Ivana Sučec Trakoštanec tijekom rasprave o delimitiranju porodiljnih naknada za prvih šest mjeseci.

Takva njezina izjava izazvala je oštro negodovanje SDP-a i HSLS-a, a reagirala je i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. Prošli put kad je Zdenka Babić Petričević uvrijedila sve nebiološke majke, HDZ nije htio osuditi tu njezinu izjavu.

– Svaka žena i svaka majka jednako je važna i država mora imati jednake obveze prema njima – oponirala je Kosor svojoj stranačkoj kolegici Sučec Trakoštanec. Na izjave HDZ-ove zastupnice prva je odmah "skočila" potpredsjednica Sabora Đurđa Adlešić koja je vodila sjednicu.

– Imate pravo na svoje mišljenje. Ali ja smatram da vrijede i žene koje ne mogu imati djecu i one koje ne žele – uzvratila je Adlešić. SDP je izjave HDZ-ove zastupnice nazvao prestrašnim.

– Nisam očekivala da ćemo krajem 2007. godine iz usta jedne žene u ovom parlamentu čuti ovakvu raspravu – naglasila je Gordana Sobol (SDP). Takve izjave SDP smatra uvredom za sve žene koje ne mogu imati djecu kao i za one koje imaju jedno dijete.

– A tu nas je više, pa i potpredsjednica Vlade – dodala je Sobol.

– Unatoč rafalnim kritikama, Sučec Trakoštanec ostala je pri svojem stavu da žena vrijedi koliko ima djece jer, kaže, "to ja mislim i nisam rekla da to morate vi misliti".

– Ja sam samo hvalila onu grupu žena koje imaju djecu. Nisam pritom ništa loše mislila o drugoj grupi žena koje nisu majke – branila se Sučec Trakoštanec. Na kraju je poručila da ima pravo "izraziti sreću što Hrvatska ima i majki koje imaju 14-ero djece". Posebno slavim hrvatske majke koje rađaju djecu. Ne samo danas, nego i u budućnosti – rekla je.

Đurđa Adlešić (HSLS)
Imate pravo na svoje mišljenje, ali ja smatram da i žene koje ne mogu imati djecu vrijede kao i one koje to ne žele

Jadranka Kosor (HDZ)
Svaka žena i svaka majka jednako je važna i država svakako mora imati jednake obveze prema njima

Gordana Sobol (SDP)
Nisam očekivala da ćemo krajem 2007. godine iz usta jedne žene u ovom parlamentu čuti ovakvu raspravu

Sukob aktualne i ‘buduće’ potpredsjednice Vlade

Iako je Vladimir Šeks jučer želio odgoditi raspravu o HSLS-ovu prijedlogu Zakona, nakon što se šefica liberala Đurđa Adlešić pobunila i zatražila stanku, Šeks je brzinski objavio kako se uži kabinet Vlade telefonski dogovorio da liberalni prijedlog ima zeleno svjetlo za raspravu. – Izvolite za govornicu, potpredsjednice Vlade – obratio se potom Šeks Đurđi Adlešić, a kada ga je ona upozorila na lapsus, Šeks se, kao u čudu, ispravljao.

– A vi niste potpredsjednice Vlade? Bio sam uvjeren da ste vi potpredsjednica Vlade. Valjda sam gledao u budućnost? – šalio se Šeks. Sve je to sa strane slušala aktualna potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor čija je točka o porodiljnim naknadama zatim pomaknuta za kasniji termin. U kuloarima se moglo čuti da su ‘dvije potpredsjednice’ ustvari vodile zakulisnu bitku za termin u Saboru koji prenosi HTV. ‘Buduća potpredsjednica’ Đurđa Adlešić dobila je prvu bitku.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.