Ostavio posao da bi čuvao djecu i kuhao

Križevački kantautor Josip Petrlić Pjer ženi prepustio da gradi karijeru

KRIŽEVCI – Ako trebate pomoć u kućanstvu, zakon omogućava da prijavite domaćicu, no ako se sami želite prijaviti kao domaćica, to nije moguće. Unatoč tome što me zakon ne priznaje kao domaćicu i ne ostvarujem staž, ja sam ipak već 14. godinu domaćica u našem kućanstvu – rekao je Josip Petrlić Pjer.

Kao što ga u Križevcima rijetko tko zna po imenu i prezimenu, tako samo uski krug prijatelja zna da je bivši klavijaturist grupe Sedmica, a posljednjih godina i kantautor te pomoćni trener Rukometnog kluba KTC, i domaćica. U tome je i uspješan, što su potvrdili njegova supruga Ljiljana i sinovi Boris (15), Marko (13,5) i Leo (5,5). Upravo je zbog djece Pjer, po zanimanju elektrotehničar, prije 14 godina ostavio posao inkasatora u križevačkom Komunalnom poduzeću.

– Prije nego što je supruga ostala trudna, već smo počeli u kući uređivati frizerski salon. Kako nismo imali nikoga tko bi nam pomogao oko djeteta, a zaključili smo da supruga kao frizerka ipak može više zaraditi nego ja kao inkasator, ja sam se prihvatio mijenjanja pelena, kuhanja, pranja i svih ostalih kućanskih poslova dok je supruga radila u salonu.

U poduzeću sam bio dogovorio mogućnost povratka nakon četiri godine, no kako se za godinu i pol rodio Marko, o tome sam posve prestao razmišljati i posvetio se obitelji koja je za mene, s obzirom na to da sam imao vrlo teško djetinjstvo i pretežno živio sam, prva na rang-listi životnih vrijednosti – rekao je Pjer. Dodao je kako se jedino ne “petlja” u kolače.

– Tu je moja Ljiljana zakon. Ona i kuha odlično, no kako ja imam više vremena, tu sam joj za petama – našalio se Pjer. Marko je otkrio da najviše voli Julijin paprikaš koji je tatin specijalitet broj 1. Iako su obveze u kućanstvu velike, zahvaljujući tome što se u njihvoj obitelji sve temelji na dogovoru, Pjeru je preostalo vremena i za muziku, njegov dugogodišnji hobi.

– Djecu sam često vozio sa sobom na probe, no, srećom, nastupi su bili uglavnom u subotu uvečer kad je supruga slobodna – prisjetio se Pjer vremena do prije pet godina, dok se nije nakon 15-ak godina uspješnih nastupa diljem Hrvatske raspala grupa Sedmica.

– Kao što na početku ni prijatelji nisu razumjeli moju želju da budem domaćica, tako nisu, s obzirom na to da ne znam note, ozbiljno shvaćali ni moju želju za skladanjem. No, upornošću ih polako uvjeravam da je sve moguće kad se jako želi – istaknuo je Pjer koji je ovih dana završio skladanje najnovije pjesme “Selo moje, kraj moj”.  Pjesma je posvećena selu Kostanjevcu, a prvi će put biti izvedena 23. listopada u sklopu 2. kostanjevečke kestenijade.

Nedavno postao i skladatelj

Pjer je nedavno počeo i skladati. Prva pjesma “Križevci moj su grad” bila je izvrsno prihvaćena, a 2004. izdali su prvi CD pod nazivom “Ja sem pajdaš”, koji je zbog većeg broja pjesama posvećenih zavičaju i videorazglednice postao vrlo traženi križevački suvenir.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.