Izložbom sira udruga ‘Prgica’ u Križevcima proslavila prvi rođendan

HRANA

KRIŽEVCI – Bivši predsjednički kandidat i neuspješni političar Mladen Kešer iz Kalničkog Potoka vrhunski je sirar, jer njegov je dimljeni sir od kravljega mlijeka proglašen šampionom 4. županjske izložbe sira što je u subotu održana u Križevcima pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca.



Mali sirari

Naslov šampiona među 50 izloženih sireva obiteljskih gospodarstva iz Prigorja i Podravine osvojio je i svježi kravlji sir iz školske mljekare križevačke Srednje gospodarske škole. Posebno priznanje, zlatnu medalju za kakvoću i inovaciju, dobila je rolada s bučinim košticama Ane Kožar iz Đurđevca, koja se okitila s još dvije zlatne medalje. Vrhunski hrvatski stručnjaci iz Agronomskog fakulteta i Zavoda za mljekarstvo, s predsjednicom prof. dr. Jasminom Havranek, podijelili su 40 odličja, od čega 18 zlatnih, 10 srebrnih i 12 brončanih. To je najbolji dokaz kakvoće tradicijskih domaćih sireva od kravljeg i kozjeg mlijeka, pohvalio je male sirare Samir Kalit, doktor za sireve.

Sve za turizam

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva pridonose očuvanju tradicijskih vrijednosti svoga kraja i promicanju ruralnog turizma, naglasio je Ivan Hodalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, najavivši daljnje poticaje proizvodnji hrane prepoznatljive kakvoće kao što su sirevi iz Prigorja i Podravine. To će, kao i dosad, i ubuduće činiti Koprivničko-križevačka županija i Grad Križevci, najavili su dožupan Darko Koren i gradonačelnik Branko Hrg. Izložbu je pripremila županijska udruga malih sirara “Prgica” iz Križevaca, koja je ujedno proslavila i prvu obljetnicu postojanja, predstavivši svoj katalog kao turistički vodič s pregledom obiteljskih gospodarstava i njihovim proizvodima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.