Agronomski stručnjaci u Križevcima o plodnosti tla i biljnoj ishrani

Prošloga vikenda, 10. i 11. listopada, Visoko gospodarsko učilište Križevci organiziralo je okrugli stol „Uloga kontrole plodnosti i monitoringa tla u organizaciji i provođenju poljoprivredne proizvodnje“ na kojem su sudjelovali najeminentniji stručnjaci iz područja ishrane bilja iz cijele Hrvatske. Među njima su bili profesori, djelatnici i doktoranti Zavoda za ishranu bilja Agronomskog fakulteta iz Zagreba, Zavoda za agroekologiju Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Instituta za jadranske kulture iz Splita, Zavoda za tlo iz Osijeka, "Petrokemije" iz Kutine, te Šumarskog instituta iz Jastrebarskog.

Sudionici susreta govorili su o potrebi provođenja kontrole plodnosti i o usklađivanju metoda monitoringa tla, te o iskustvima Osječko-baranjske županije koja već pet godina provodi ovakav projekt, kao i o metodologiji određivanja potrebe voćaka za hranivima. Na okruglom stolu bili su nazočni i djelatnici Područne službe Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu Koprivničko-križevačke županije.
S prostorom i djelatnošću Učilišta upoznala ih je prodekanica VGU Križevci mr.sc. Renata Husinec, koja im je tom prigodom uručila knjige u znak dobrodošlice i sjećanja na ovaj događaj, te voditelji projekata, praktikuma i laboratorija dr.sc Vesna Samobor, mr.sc. Damir Alagić i Želimir Vukobratović, dipl. ing.
Svi su gosti i sudionici obišli kulturne i povijesne znamenitosti Križevaca, kojom prigodom su izrazili oduševljenje brojem, ljepotom i važnošću historijskih spomenika, a najveći dojam na njih ostavila je katedrala Presvetog Trojstva i crkva Sv. Križa. U subotu su sudionici susreta posjetili Kalnik i obiteljsko gospodarstvo Kešer, gdje su degustirali mliječne proizvode potkalničkog kraja. Otišli su puni dojmova i s obećanjem da će ponovo posjetiti grad i okolicu.
20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.