Zasjala nova tuba orkestra bez prostora

Jučer je novinarima predstavljena nova F-tuba, puhaći instrument za kojeg su članovi Gradskog puhačkog orkestra iz Križevaca u posljednjih godinu dana osigurali oko 46 tisuća kuna. Sredstva su osvojili šaljući projekt za nabavu tube na natječaje Ministarstva kulture i Zagrebačke banke, a dio dobivši od županijske Turističke zajednice, Grada Križevaca i donacijama građana na svojim koncertima. Svima njima na pomoći su javno zahvalili predsjednik orkestra Krunoslav Stijepan Šimunec i tajnik Gordan Pavlinušić.

Na uspjehu u dobivanju novog instrumenta orkestru su čestitali i križevački gradonačelnik Branko Hrg i dogradonačelnica Branka Špoljar, istaknuvši da grad uvijek pomaže uspješne, s čime se složio i Krešimir Blažek iz županijske TZ i Zajednice KUD-ova Koprivničko-križevačke županije, dodavši da se potpomaže one koji doprinose ugledu županije.

Sjajne rezultate križevačkih plehmuzikaša ne zasjenjuje ni činjenica da još uvijek nemaju svoj prostor u kojem bi čuvali instrumente, notne zapise i ostalu arhivsku građu. Bilo je najavljeno da će za to dobiti omanju sobu u zgradi Hrvatskoga doma, a koju sada koristi Gradska knjižnica. Knjižnica međutim otamo još uvijek nije iselila svoje stvari, čime se nastavlja i beskućništvo puhača koji dokumente i instrumente drže u kućama i na tavanima.

Iz razgovora puhača s pročelnikom za društvene djelatnosti Grada, Mladenom Tenodijem, jučer se čulo da će se pitanje zbrinjavanja puhača u Hrvatskom domu, gdje se nalaze i ostala gradska glazbeno-kulturna udruženja, nastojati što prije riješiti.

Novom, zlatno sjajnom F-tubom okitio se Matija Čupen, koji će je premijerno zasvirati na Godišnjem koncertu puhača 15. prosinca, a možda i na Božićnom koncertu, prvom takvom u organizaciji Grada i sa sudjelovanjem gradskih zboraša i tamburaša.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.