Zidarima i pekarima jamče stipendije i siguran posao

KOPRIVNICA – Čak 700 kuna stipendije mjesečno osigurali su učenicima deficitarnih zanimanja Obrtnička komora, Ministarstvo gospodarstva, gradovi Koprivnica i Križevci te građevinske tvrtke Radnik i Segrad.

Riječ je o prvom takvom projektu u Hrvatskoj kojim obrtnici, lokalna samuoprava i gospodarstvo zajednički kreiraju odabir učeničkih zanimanja i podupiru ona koja tržište traži. Sporazum o stipendiranju učenika potpisan je danas u Koprivnici.

U prvome će se valu stipendirati ukupno 44 učenika koji se školuju za tesare i zidare, a sve njih čeka posao nakon završene škole. Idejni je tvorac tog projekta Mirko Habijanec, predsjednik Uprave križevačke građevinske tvrtke Radnik, koji je napomenuo kako su zidari i tesari danas vrlo perspektivna i solidno plaćena zanimanja.

No nije samo građevinarstvo u fokusu budućih stipendijskih projekata na području Koprivničko-križevačke županije. Slavko Gračan, direktor đurđevačkog Segrada naveo je danas kako Hotelu Picok u Đurđevcu trenutačno nedostaje najmanje osam kuhara i konobara, a i drugi se ugostitelji na tom području, kaže, žale na deficit tih zanimanja.

Branko Hrg, gradonačelnik Križevaca, upozorava pak kako se sljedeće godine očekuje takav projekt i za učenike metalske struke, a njegov koprivnički kolega, Zvonimir Mršić, podsjeća da Koprivnici kronično nedostaje pekara kojih uopće nema na tržištu.

– Zbog toga je ovo iznimno važan projekt koji se mora proširiti na druga zanimanja, a riječ je o značajnom iznosu, posebno za učenike koji pohađaju školu u mjestu stanovanja – naglasio je Mršić.

Na Zavodu za zapošljavanje niti jedan građevinac

Božo Barać, tajnik Obrtničke komore županije, zaključio je kako na Zavodu za zapošljavanje trenutačno nema niti jedne osobe građevinske struke koja bi prihvatila posao u toj branši.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.