Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda i preventivna akcija “Sigurno Vincekovo”

Stop - PolicijaU prvoj polovici siječnja na prometnicama Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 27 prometnih nesreća, od kojih osam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su četiri osobe teško ozlijeđene, dok su četiri osobe lakše ozlijeđene.

Tijekom vikenda u siječnju zabilježeno je 10 prometnih nesreća od kojih četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe teže i jedna osoba lakše ozlijeđena. Uzroci događanja prometnih nesreća tijekom vikenda bili su neprilagođena brzina (4), nepropisno kretanje kolnikom (2), nepropisna vožnja unazad (1), nemarno postupanje s vozilom (1), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (1) i ostala greška vozača (1). Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su četiri prometne nesreće. Mladi vozači su izazvali tri prometne nesreće, od čega su dvije nesreće izazvali mladi vozači pod utjecajem alkohola.

Pred nama jedan od značajnijih „vinogradarskih blagdana“, kada će građani tijekom predstojećeg vikenda, u skladu s narodnom tradicijom, u sklopu organiziranih manifestacija, ali i samostalno diljem Koprivničko-križevačke županije obilježavati blagdan sv. Vinka.

Kako je narodna tradicija da se za „Vincekovo“, osim vinograda, časte i vinogradari i njihovi gosti, ponajprije starim i mladim vinom, građanima savjetujemo da nakon konzumacije istog, ali i drugih alkoholnih pića, ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste institut dogovornog vozača ili usluge taksi-službe ili javnog prijevoza, kao i da ukoliko je moguće prenoće u vinogradima i slijedeći dan se upute kućama.

Kako bi građane podsjetila na opasnosti upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, u petak, 18. siječnja, Policijska uprava koprivničko-križevačke će provesti preventivnu akciju „Sigurno Vincekovo“, u sklopu koje će putem info-točaka građane educirati o sigurnom sudjelovanju u cestovnom prometu, te će naglasak osim na negativan utjecaj alkohola na vozače i sigurnost cestovnog prometa staviti i na brzinu, te pravilno korištenje sigurnosnih pojaseva i mobitela.

Ujedno, građane molimo da prilagode brzinu kretanja stanju prometnica, gustoći prometa, prometnim znakovima kako bi se u svakom trenutku mogli u slučaju pojave opasnosti sigurno zaustaviti ili postupiti sukladno značenju prometnog znaka ili postupiti po prometnom pravilu. Za poseban oprez molimo mlade vozače, vozače starije životne dobi, te vozače bicikala i pješake.

Kako bi se tijekom predstojećeg vikenda spriječilo činjenje prometnih prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometu na cestama, Policijska uprava koprivničko-križevačka će i tijekom predstojećeg vikenda, od 14 sati u petak, 18. siječnja, do 7 sati, u ponedjeljak, 21. siječnja  provoditi pojačani nadzor prometa.

U sklopu pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda, Postaja prometne policije Koprivnica i Policijska postaja Križevci provoditi će akciju nadzora vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga, te mladih vozača.

Tijekom pojačanog nadzora prometa vikendom posebna pozornost će se posvetiti nadzoru brzine kretanja, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, prije stjecanja prava na upravljanje ili za vrijeme zabrane, te nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i dječjih autosjedalica, nadzoru pravilnog korištenja mobitela, nadzoru mladih vozača i recidivista.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.