Križevčancije: Dan bez automobila privilegija je kulturnijih sredina?

Obilježavanje današnjeg Dana bez automobila u Križevcima proteklo je u znaku kulturno-turističke biciklijade koju su proveli članovi Križevačke udruge biciklista, županijske Udruge branitelja liječenih od PTSP-a “Sv. Marko Križevčanin” i aktivisti Djela Marijina – Pokreta fokolara Križevci. Njima se obrazovnim programom tribine pridružila i Udruga K.V.A.R.K., uz podršku Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Križevci, križevačke policijske postaje i križevačkog Auto-moto kluba.

Tribini točno u podne se nažalost odazvalo vrlo malo građana, vjerojatno zbog lijepog vremena koje su mnogi Križevčani, unatoč tome što su Križevci ipak bili grad PUN automobila, iskoristili za šetnju .
Da bi akcije posvećenu Danu bez automobila uspjele, potrebno je ipak mnogo više od volonterskog rada članova udruga civilnog društva. Osobnu kulturu građana mogli bismo nazvati preduvjetom urbane odnosno kulture građanstva, stanovnika jednog područja koje se voli kititi (i) atributom grada kulture. Jedna od sastavnica građanske kulture je i upoznavanje grada, njegovih ulica i njegovih kutaka, što je moguće kvalitetno obaviti samo pješice. Zašto se i odgovorni u Križevcima nisu sjetili da bi desetak sati, jednog rujanskog, toplog dana, ulice makar središta grada bile otvorene dvonožnim stanovnicima a zatvorene četverokotačnim vozilima poznato je samo njima.
Iako smo gotovo svakodnevno svjedoci neodgovornog ponašanja križevačkih vozača, poput vozača kije koji je ljetos parkirao na pješačkom prijelazu, današnji je primjer priča i slika za sebe.
U auto-školama često kažu kako je vozačka kultura odraz osobne kulture svakog pojedinca.
Primjer mercedesa ostavljenog na pješačkom prijelazu govori dovoljno. Je li vozač ili vlasnik ovog automobila potvrda pravila o odnosu vozačke i osobne kulture? Ako mu nitko ne može pomoći da bude kulturniji kroz godinu, barem su mu prometni policajci i komunalni redari danas, na dan BEZ automobila, mogli i morali pomoći da bude kulturniji i kultiviraniji. I on je, uostalom, nakon ovakvog neprimjerenog parkiranja, izašavši iz vozila postao pješak. Kulturan ili nekulturan, procjena je vaša, dragi čitatelji i svi koji ste danas hodali središtem grada.

Vezano

Komentari su zatvoreni.