Bolesna Marija pala niz trošne stepenice?

Neugodan miris, trošna unutrašnjost, vlažni zidovi, prljavo posuđe i namještaj, gomile smeća kojima je pretrpana spavaća soba samo je dio unutrašnjosti kojeg je riječima vrlo teško opisati

U istraživanju teških socijalnih slučajeva u Županiji kojima je pomoć prijeko potrebna zastali smo u Bogačevu Riječkom nedaleko od Svetog Petra Orehovca. Mještani su nas tamo upozorili na 75-godišnju Mariju Zagorec o kojoj se brine 54-godišnji Stjepan Ivšak s 30-godišnjim sinom Željkom.

Iako se njihova kuća ne razlikuje od ostalih u Bogačevu Riječkom, unutrašnjost otkriva teške uvjete u kojima žive. Prizor koji smo zatekli nakon ulaska bio je krajnje šokantan, gotovo nevjerojatan. Neugodan miris, trošna unutrašnjost, vlažni zidovi, prljavo posuđe i namještaj, gomile smeća kojima je pretrpana spavaća soba samo je dio unutrašnjosti kojeg je riječima vrlo teško opisati.

U kući nas je dočekao 54-godišnji Stjepan Ivšak, a u dnevnom boravku je na na krevetu nepomično ležala starica blijedog lica teškom uzdišući. Kako je djelovala gotovo polumrtvo te nije reagirala na okolinu i vanjske podražaje, susjed Dobrinko uz čiju smo pomoć pronašli kuću, pozvao je hitnu pomoć. Stjepan Ivšak kazao je kako Marija drugi dan leži u krevetu i nije znao odgovoriti zašto nije prije pozvao pomoć. Samo je slegnuo ramenima i promrmljao sebi u bradu. Upitali smo ga kako živi i čime se bavi.

– Sa sinom Željkom brinem o Mariji. Dogovorili smo se da je othranim iako o tome nemamo potpisani službeni dokument. Moja je kuća dvadesetak metara dalje u selu. Trošna je, vlažna i nije za život. Cijeli sam život sirotinja, a sve se pogoršalo kada mi se prije dvije godine u potoku utopila supruga – kazao je Stjepan.

Sin Željko istukao Stjepana?

– Živimo od mirovine koju Marija dobiva od pokojnog muža. Jedemo što nam skuha, a na jelovniku je uglavnom krumpir. Jednom dnevno odem do strica koji mi natoči litru i pol vina koje popijemo i odemo spavati – ispričao je Stjepan s kojim nas je u razgovoru prekinuo dolazak hitne pomoći. Ankica Baboselec, dežurna liječnica, Mariji je izmjerila tlak 80 s 50 i zbog narušenog zdravlja odlučila ju detaljnije pregledati u križevačkom Domu zdravlja.

Susjede kojima je hitna pomoć svojim dolaskom pobudila znatiželju kazale su kako je Marija odbila bolji život. Doznali smo kako ima sestričnu Katu u Zagrebu koja ju je željela odvesti k sebi. Posljednji put su je vidjele prije godinu dana kada je Marija odlučila ostati u Bogačevu Riječkom. Od susjeda smo doznali kako je sin Željko prije nekoliko dana istukao Stjepana, što ovaj odlučno opovrgava iako desetak dana hoda uz pomoć štapa i žali se da ga sve boli.

Prema riječima mještana, u Bogačevu Riječkom ima nekoliko obitelji koje primaju pomoć Centra za socijalnu skrb. Neke su teškog socijalnog stanja, a neke uz socijalnu pomoć uspijevaju voziti po dva automobila i imati poljoprivredne strojeve. Ipak, za slučaj Marije Zagorec djelatnici Centra nisu bili upoznati, što je i potvrdila Kristina Trbuha, djelatnica Centra za socijalnu skrb u Križevcima.
– Nikad nismo čuli za Mariju Zagorec, ali ćemo ju potražiti. Nismo dosad zaprimili ni jednu prijavu zbog teških uvjeta života Marije Zagorec, tako da nismo mogli znati za taj slučaj – rekla je Kristina Trbuha.

LIJEČNICA DOGAĐAJ PRIJAVILA POLICIJI
Dr. Ankica Baboselec pronašla ozljede na glavi

Ubrzo nakon što je Marija Zagorec teško narušenog zdravstvenog stanja prevezena u križevački Dom zdravlja odakle je prebačena na liječenje u koprivničku Opću bolnicu, liječnica Ankica Baboselec koja je s ekipom hitne pomoći izašla na teren, na Marijinoj je glavi pronašla niz hematoma. Zbog sumnje da je starica pretučena, liječnica je pozvala policiju. Istog je dana nad tim slučajem provedena kriminalistička obrada čiji ishod nije potvrdio njezine sumnje. Marija Zagorec je u bolnici policijskim krimininalističkim službenicima kazala kako je u nedjelju 9. rujna pala niz stepenice i da otuda potječu natučenja na glavi. Nije željela reći ništa drugo osim da ju je pronašao Željko Ivšak, Stjepanov sin.

On je, pak, policiji kazao kako je pronašao Mariju, no da ona nije željela da joj pozove pomoć jer se, prema njegovim riječima, osjećala dobro. Mještani Bogačeva Riječkog sa sumnjom su primili ovu vijest jer Željka u selu prati glas nasilnika.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.