Prenđa: Vjera je javna činjenica

Današnje euharistijsko slavlje koje se povodom 7. rujna, Dana Svetog Marka Križevčanina, tradicionalno obilježava na otvorenom pored crkve ovoga zaštitnika Križevaca u Gornjem gradu, zbog lošeg je i kišovitog vremena ove godine premješteno u župnu crkvu Svete Ane. Mnoštvo vjernika u najvećoj križevačkoj crkvi pozdravio je novi križevački župnik Josip Vavrik dok je misu vodio mons. Ivan Prenđa, zadarski nadbiskup. U propovijedi je Prenđa ocrtao današnji odnos prema vjeri u Hrvatskoj, spomenuvši da se na nju sve više gleda kao na privatnu stvar koja se mora ispovijedati samo u sebi i u krugu obitelji i da ne spada u javni i društveni život.

Umjesto toga neprihvatljivog stava, reče Križevčanima zadarski nadbiskup, "vjera koju nosimo u sebi treba donositi plodove u javnom životu – u vjeri rastemo u zajedništvu s Bogom i to zajedništvo traži da se prijeđe prag osobne i obiteljske privatnosti". Za Prenđu je vjera osobna stvar koja postaje dio zajedničkog, javnog života – "vjera je javna činjenica."
Govoreći prije toga o suvremenoj ulozi Marka Krizina Križevčanina, čiji su život i smrt u mučeništvu za katoličku vjeru priznati kao sveti 1995, Prenđa je kazao da se "danas slavi Bog koji se očitovao u liku Svetoga Marka i mi želimo čuti božju poruku povezanu s njegovim likom."

U koncelebriranoj misi na kojoj su osim katoličkih župnika Križevaca i okolice sudjelovali i grkokatolički svećenici, Prenđa je ustvrdio da mu se čini kako smo još uvijek u ozračju vremena u kojem se u ime jedne ideologije nastojalo ograničiti vjeru na privatnu razinu koja se ne treba javno isticati i očitovati. S oltara povodom blagdana Svetoga Marka upućena je i poruka mladima da javno očituju svoju vjeru, u školi i na sveučilištu a Prenđa se dotaknuo i medija zapitavši se zašto kršćani ne bi i u njima očitovali i iznosili svoju vjeru.

U molitvi tijekom mise aktualan je bio vlč. Vavrik koji je vjernike pozvao da kroz molitvu pruže utjehu obiteljima poginulih vatrogasaca.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.