Nastavlja se sanacija Ivančnog brda

Nastavljaju se radovi na sanaciji odlagališta otpada Ivančno brdo u šumi kod Šašina u Križevcima, priopćavaju nam iz Komunalnog poduzeća Križevci. Nakon ugovora potpisanog 10. srpnja između KP-a i tvrtke Eurco d.o.o. iz Vinkovaca koja je bila najpovoljniji ponuđač za izradu radova sanacije, radnici Komunalnog izveli su prvi dio koji je uključio zatvaranje postojećeg dijela odlagališta, te otvaranje prvih dviju takozvanih kaseta za odlaganje otpada.

Prema riječima Dijane Mijač, u Komunalnom zadužene za zaštitu okoliša, zatvaranje postojećeg dijela obuhvaća ublažavanje pokosa postojećeg odloženog otpada, izravnavanje terena i postavljanje završnog pokrovnog sloja koji se sastoji od izravnavajućeg sloja prekrivnog materijala, drenažnog sloja za plinove (min. 30 cm), brtvenog sloja bentonitnog tepiha, drenažnog sloja za vode (min. 50 cm), rekultivirajućeg završnog pokrovnog sloja (min. 100 cm) te ozelenjavanja (trava, drveće).
U kasetama, odnosno spremnicima za otpad bit će uz to postavljen i donji sloj koji će se potom presvući vrstom tekstila prilagođenom zemlji.

Na nesaniranim odlagalištima, kakvo je do ove godine bilo i križevačko, velik izvor zagađenja bile su otpadne i procjedne vode, koje će se, kako teku radovi, skupljati sustavom drenažnih cijevi i onda završavati u vodonepropusnom bazenu koji se naziva taložnicom.
Iz Komunalnog kažu da se saniranjem odlagališta primjenju sigurnosni uvjeti po kojima i nakon saniranja neće biti opasnosti za život i zdravlje ljudi ali niti, što je podjednako važno, nikakvih opasnosti za okoliš.

Tako će se, prema planovima, i još 20 godina nakon zatvaranja odlagališta provoditi nadzor stanja u okolišu, a koji podrazumijeva kontrolu oborinskih i otpadnih voda, emisiju svih štetnih plinova poput metana i ugljičnog dioksida te kontrolu kakvoće tla i praćenje meteoroloških podataka.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.