Javnom tribinom „Ne želim biti rob(a)!“ završen projekt Gradskog društva Crvenog križa Križevci

U sklopu projekta “Recimo NE trgovanju ljudima” Gradsko društvo Crvenog križa Križevci organiziralo je javnu tribinu „Ne želim biti rob(a)!“ i završnu konferenciju projekta „Recimo NE trgovanju ljudima“. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a nositelj je Gradsko društvo Crvenog križa Križevci.

Moderatorica javne tribine i voditeljica projekta Dora Vrhovec Golub uvodno je kazala kako je trgovanje ljudima globalni problem koji utječe na život i krši temeljna ljudska prava, integritet i zdravlje milijuna ljudi diljem svijeta. Nastaje kao posljedica loše gospodarske situacije u nekoj zemlji, neravnopravnosti spolova, socijalne isključenosti i nejednakosti, nemogućnošću zapošljavanja, nejednakosti i korupcije, ali i ratova i velikih katastrofa. Pod najvećim rizikom su osobe koje žive na marginama društava, a to su siromašni, nezaposleni i migranti.

Pored voditeljice projekta, na tribini je govorila Marina Švagelj Jažić, predsjednica udruge HERA Križevci koja je objasnila tko sve može biti žrtva i trgovac ljudima te upoznala sa situacijama u kojima se treba čuvati te kome se tada obratiti za pomoć. Posebno je istaknula da Hrvatska više nije tranzitna zemlja, nego ona postaje zemlja porijekla i destinacija za žrtve. Rizična skupina su prije svega djeca i mladi stoga je važno educirati roditelje, učitelje i druge stručnjake koji rade s djecom i mladima te educirati djecu i mlade kako bi stekli alate za prepoznavanje opasnosti i pružanje pomoći i podrške.

Prisutnima se obratila i Kristina Frtalić, socijalna radnica u Centru za socijalnu skrb Križevci koja je na ovom projektu također sudjelovala kao vanjski izvoditelj projektnih aktivnosti vezanih uz pružanje psihosocijalne podrške žrtvama trgovine ljudima te pojasnila kako se u program psihosocijalne pomoći i zaštite žrtve uključuju dobrovoljno i na taj način im je osigurana zdravstvena pomoć, smještaj, prehrana, odjeća i obuća, a sve u svrhu uspostave sigurnog okruženja u zajednici u kojoj žive.

Voditeljica projekata u Gradskom društvu Crvenog križa Križevci Dora Vrhovec Golub upoznala je s provedbom aktivnosti projekta koji je bio prvenstveno usmjeren osvještavanju građana u lokalnoj zajednici o postojanju problema trgovanja ljudima. Ciljana skupina bili su djeca i mladi u lokalnoj zajednici i njihovi roditelji stoga su projektne aktivnosti bile usmjerene na učenike sedmih razreda osnovnih škola i trećih razreda srednjih škola te su održane i radionice za roditelje čime je obuhvaćeno 75-ero roditelja i oko 200 djece.

Prisutne je pozdravila ravnateljica GDCK Križevci Đurđica Trbus, a javnoj tribini i završnoj konferenciji prisustvovao je i Ivan Biškup, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu i predsjednik Savjeta mladih Grada Križevaca Antonio Sirovec.

Vezano

Komentari su zatvoreni.