Na Autobusnom je kolodvoru sve malo ‘different’

Budući je jučer bio dosad najvreliji ljetni dan, zaputili smo se prema Autobusnom kolodvoru u Križevcima vidjeti ima li putnika za more, obzirom da smo čuli da odatle svakog petka pola sata prije ponoći, polazi sezonska autobusna linija za Vir. U 23.10 sati na neosvijetljenom kolodvoru tek jedan čovjek. Na pidžin hrvatskom kaže da čeka "taj bus da ide dolje na more." Ime mu je Marijan Maričić i izražava se polako, jer već četrdesetak godina živi u Sydneyu u Australiji. Inače je, kaže, s križevačke Pušće gdje je odsjeo kod sestre, a na Jadranskom moru ostat će tjedan dana. "Bio sam već prije na Viru ali nemam poseban plan gdje ću boraviti. Imam staru Nikon ‘kemeru’ kojom ću malo snimati i tako."

Znatiželjni pitati zašto ide sam, odgovorio nam je da je familija down under, žena radi kao učiteljica. On je inače strojobravar i radi u Australiji na maintenanceu strojeva, a prije nego je otišao u pečalbu radio je u Čeliku, o kojem smo mu prenijeli novost da će ondje uskoro biti i shopping centar.
U 23.23 na kolodvor dolaze i trojica mladića u pratnji majki. Oni na Vir odlaze u vikendicu gdje planiraju ostati dulje vrijeme. Još nisu izradili plan što će osim kupanja, no spremni su na vrućine, i već su za put osigurali dovoljno tekućine.

Autobus koji iz Križevaca vozi na Vir, dio je rute koja počinje u Virovitici, prolazi manjim podravskim gradovima i Koprivnicom, te u Križevcima stoji tek nekoliko minuta dok ne ukrca putnike. Sinoć je kasnio, što je vjerojatno i uobičajeno na ovoj Čazmatransovoj liniji, no četvorica križevačkih putnika koji jesu bili nestrpljivi nisu se ljutili. Dečki su držali ruksake na leđima i smijali se govoreći da bi mogli na more i pješice, gospođe se pitale što će biti s budućnošću križevačkog autobusnog kolodvora, komentirajući da je ne tako davno bio vrlo prometan.
Svo to vrijeme naš je australski sugovornik malo sjedio pa stajao, pomalo zbunjen čekanjem koje u Australiji ne postoji. ‘Tu je sve malo ‘different’ nego dolje, istaknuo je, a kad je pogledao na ploču s dnevnim redom iznad sebe, zaključio je, možda i s ironijom, da je takva bila i kad je prije nekoliko desetljeća odavde odlazio kao šegrt.
Vozilo na relaciji Virovitica – Vir konačno je u 23.53 došlo na Drugi peron, s dvojicom šofera i jednim pratećim radnikom Čazmatransa, te dvadesetak putnika koji su ušli na prethodnim stanicama. Karta za putovanje iz Križevaca do našeg otoka s najviše kuća za odmor i sekundarnih mjesta stanovanja, kupuje se tek u autobusu i stoji 240 kuna za dvosmjerno putovanje, koje se može iskoristiti do kraja sezone.
Autobus ide kombinirano starom cestom i autocestom, a u konačno odredište dolazi u 6.00 sati. U Križevce se vraća subotom i nedjeljom u 23 sata i tako sve do 31. kolovoza i završetka turističke sezone. Čini se, međutim, da će naš autobusni kolodvor i u razdoblju poslije toga biti sve manje i manje živ no to je već jedna druga, different story.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.