Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1254

Dr.sc. Davor Mance na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru 9. travnja ove godine (foto R.Matić)
Dr.sc. Davor Mance na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru 9. travnja ove godine (foto R.Matić)

Na početku završavamo preslušavanje predavanja s ovogodišnjeg festivala 10 dana astronomije u Daruvaru, koje je 9. travnja održao inženjer elektrotehnike i elektronike sa Švicarskog instituta za tehnologiju, dr.sc. Davor Mance o projektu InSight, projektu istraživanja Marsa u kojem i sam sudjeluje konstrukcijom elektroničkih dijelova lendera koji se uspješno spustio na Mars 26. studenog 2018. gdje je pokrenuo seizmometar i ukopao sondu te počeo prikupljati podatke.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Zvjerobert: Baš je ludo živjeti kao životinja Davida Baddiela, knjiga za mlade je Drugačija Ivane Guljašević Kuman, na odjelu beletristike Dugog putovanja cilj Michaela Endea, a na stručno-znanstvenom odjelu Vječni fašizam Umberta Eca.

Vijesti Krugova nas informiraju da su otvorene izložba političkih karikatura s područja bivše Jugoslavije, u Kneževom dvoru u Dubrovniku izložba Orlando – simbol slobode, te izložba D’Annunzijeva mučenica u Rijeci.

Na današnji datum rođeni su Bernhard Riemann, Henry McCarty (Billy the Kid), Vladan Desnica, hrvatski književnik. Anne Bancroft i Hank Williams. U Londonu je izbila epidemija kuge u kojoj je umrlo oko 70.000 ljudi, objavljeno je otkriće bakterija, donešen je Ustav SAD, Charles Darwin došao na Galapagos, sreli su se Niels Bohr i Werner Heisenberg posljednji put prije nego ih je razdvojio 2. svjetski rat, razdvojeni su prvi sijamski blizanci… Umrli su Karl Raimund Popper, Ljiljana Molnar-Talajić i Marijana Radev.

Iz prezentacije dr.sc. Davora Mancea (foto R.Matić)

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana.

Iz prezentacije dr.sc. Davora Mancea (foto R.Matić)

 

Tražimo neke zanimljivosti o našem planetu, a emisija završava izrekom Alfreda Korzybskog.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Jeana Sibeliusa, Ludwiga van Beethovena, grupa Film i Fleetwood Mac, Ringa Starra, Gabi Novak, to jest Miljenka Prohaske, Georgea Thorogooda & The Destroyers, iz filma Treći čovjek

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1254 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 17. rujna od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.