3. Dan povrća Koprivničko-križevačke županije

Na izložbeno-prodajnoj manifestaciji ‘Dan povrća Koprivničko-križevačke županije’ sutra će se na središnjem koprivničkom trgu predstaviti 20-ak proizvođača iz Podravine i Prigorja. Manifestacija se održava treću godinu za redom, a predsjednik Organizacijskog odbora Zdravko Matotan ističe da skup ima i edukativni karakter:
– ‘Osim promotivnog djela, izlaganja povrća naših proizvođača, kojih će biti preko 20-ak, manifestacija ima i svoj stručni dio, a isto tako uvijek priredimo posjet jednome ili više uzornih proizvođača iz naše županije, da bi se drugi proizvođači mogli uvjeriti kako oni rade.’

Ove godine sudionici će moći vidjeti kako se uzgaja povrće na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Stanislava Strunjaka u Prugovcu, te razgledati skladišne prostore za čuvanje povrća NatureAgro u Đurđevcu, dok će stručno predavanje biti posvećeno sortimentu povrća.

Tema stručnog skupa bit će i pregled projekta sakupljanja starih domaćih sorti povrća, provedenog po svim školama na području naše županije. – ‘Sakupili smo preko 9500 primjeraka različitih sorata sjemena koje su sada u obradi u VGU u Križevcima, a ovo će ujedno biti prilika da podijelimo nagrade najuspješnijim školama, učiteljima i učenicima koji su sudjelovali u toj akciji’, kaže Matotan.

Nagrade će dobiti učenici Osnovne škole Sokolovac koji su prikupili ukupno 1175 uzoraka sjemena povrća, što je prosječno četiri i pol uzorka po učeniku. Najuspješniji razred bio je 6b Osnovne škole Ljudevita Modeca, pojedinačno je najviše prikupila učenica 7b te križevačke škole Nikolina Vrbanec, a od nastavnika će biti nagrađena Stela Švehler iz Škole Modec. U sklopu manifestacije ‘Dan povrća’ sutra će biti dodijeljena i priznanja za najljepše uređeni izložbeni prostor na Zrinskom trgu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.