Obilježavanje europskog dana pravosuđa

KRIŽEVCI – Sudovi diljem države na Europski dan pravosuđa otvorili su vrata građanima pa su tako 25. listopada pozivnicu u zgradu Općinskog suda u Križevcima imali i oni bez statusa optuženika, tužitelja ili svjedoka. Pravosudna ustanova koja svoj početak bilježi u 1859. godini kao Kraljevski sudbeni stol Županije križevačke i danas radi u tek nešto mlađim prostorima, zgradi podignutoj 1894. Tu su radna mjesta šestero sudaca i predsjednice suda Sonje Tenodi, koja je izvijestila o njihovom ovogodišnjem učinku.
– Do 30. rujna ove godine, mi smo zaprimili ukupno 2854 predmeta, a riješili smo više predmeta od onih koje smo zaprimili, dakle 2865 i jedan smo od ažurnih sudova u našoj zemlji. Zemljišno-knjižni odjel Općinskog suda u Križevcima mjesečno zaprima negdje oko 300 predmeta te smo po rješavanju tih predmeta jedan od prvih deset ažurnih sudova u Hrvatskoj, rekla je Tenodi.

Od svibnja prošle godine u sud je uveden informatički sustav prikaza predmeta od njegovog osnutka do odlaska u arhivu, a predsjednica Sonja Tenodi pohvalila se i jednom uštedom novca državnoj blagajni.
– Moram napomenuti da je Općinski sud u Križevcima jedan od četiri suda u Hrvatskoj gdje u 2010. godini država nije platila naknadu štete za povredu prava na suđenje u razumnom roku. To znači da smo rješavali predmete unutar zakonom predviđenog roka od tri godine, izjavila je Tenodi.

Dio Europskog dana pravosuđa u Općinskom sudu posvetili su križevačkim maturantima; suci su ih upoznali s radom ustanove i pokazali kako izgleda glavna sudska rasprava. A ono što se za Dana otvorenih vrata moglo ponovno čuti, iako ne glasno i izravno u mikrofon, bilo je nezadovoljstvo novim zakonom o nadležnosti sudova, koji je od 1. rujna u križevačkom sudu ukinuo kazneno sudovanje pa ti predmeti odlaze na Općinski sud u Koprivnici.

Vezano

Komentari su zatvoreni.