Najbrže popunjena glazbenička usmjerenja

Upisi u križevačke srednje škole prošli su s nešto slabijim odazivom nego prošle godine, s izuzetkom srednješkolskog odjela Glazbene škole Alberta Štrige. Na prvom upisnom roku u Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga popunjeno je 50 od 60 mjesta za dva razreda općeg smjera i 19 od 30 mjesta u jednom razredu  prirodoslovno-matematičkog odjeljenja. Prošlih godina sva su mjesta bila popunjena već u prvom upisnom roku a ovogodišnji odaziv slabiji je zbog manjeg broja učenika koji završavaju osmi razred, ali i jer su se učenici prijavljivali u neke druge škole izvan Križevaca.

"No, sva će se mjesta popuniti u drugom krugu", kaže ravnatelj Josip Šikić. Mjesta za zanimanja računalnog tehničara u strojarstvu i komercijalista u Srednjoj školi Ivan Seljanec kao i prethodnih godina popunjena su odmah, dok je manje prijava stiglo za smjerove strojobravar i krojač. Manji broj prijava tumači se manjim primanjima u zaposlenju u tim strukama. Iako još nije poznato gdje će se obavljati stručna praksa za konobare i kuhare, ta su usmjerenja zabilježila vrlo veliki odaziv budućih učenika prvih razreda.
U Srednjoj gospodarskoj školi, prema riječima ravnatelja Franje Mareka, ukupni je odaziv učenika slabiji nego što je očekivano, osobito s obzirom na nova odjeljenja, poljoprivrednog tehničara vrtlara i poljoprivrednika gospodarstvenika.

Tim se novim smjerovima željelo privući učenike iz gotovo cijele sjeverne i istočne Hrvatske no nažalost pristigao je vrlo mali broj prijava, tako da će škola smjerove povući iz ponude. Ostala usmjerenja za zanimanja koja nudi škola, poljoprivredni tehničar opći, veterinarski tehničar i poljoprivredni tehničar fitofarmaceut bit će popunjena već u prvom upisnom roku, osim mljekarskog tehničara za koji se očekuje još pristiglih prijava učenika.
Najzadovoljniji brojem novih srednjoškolaca mogu biti u Glazbenoj školi Alberta Štrige, jer će u njoj po prvi put od otvaranja srednješkolskog odjela biti dosad najveći broj učenika prvog razreda, kaže ravnateljica Branka Špoljar.
Škola je upisala 25 učenika za teoretski, odjel solo pjevanja, udaraljkaški odjel, violinu, violončelo, tamburu, harmoniku i klavir. Ostalo je još 7 mjesta za učenike prvog pripremnog razreda srednje škole, za solo pjevanje, udaraljkaše, klarinet, saksofon, rog i trubu. Posebno veseli što je škola prepoznata u drugim gradovima, pa će je tako od jeseni pohađati i učenici iz Bjelovara, Vrbovca, Slatine i drugih mjesta.
Vezano

Komentari su zatvoreni.