Zbog lošeg uroda pšenice proglašena elementarna nepogoda

Smanjene količine i kvaliteta pšenice ovogodišnjeg roda u Podravini i Prigorju primorale su koprivničko-križevačkog župana Josipa Friščića na proglašenje stanja elementarne nepogode za područje čitave županije. Odluku je donio nakon razgovora sa svima u žitnom lancu od polja do silosa.
– Obišao sam otkupna mjesta i razgovarao s proizvođačima, vozačima kombajna, čija je procjena kada je riječ o količinama i kvaliteti da su stvoreni uvjeti za proglašavanje elementarne nepogode – objasnio je Friščić i dodao da je Županija od općina zatražila očitovanje o toj odluci.

Župan je obrazložio da je pšenicu u vrijeme voštane zriobe pogodila po drugi put suša, zbog koje su klasovi ispunjeni tek do polovice, a količina primjesa i do pet puta je veća nego kod standardne kvalitete. Iako očitovanja o proglašenoj nepogodi još nisu stigla iz svih općina, Friščić kaže da ne treba čekati s odlukom, jer u pitanju je ostvarenje referentnih prinosa, a onda i prava na poljoprivredne poticaje.

Ponovio je da je proglašenje elementarne nepogode u Koprivničko-križevačkoj županiji opravdano i utemeljeno na stvarnim štetama, što nije bio slučaj uvijek i svuda. Naglasio je da se ne događa ono što se događalo na nekim područjima Hrvatske, gdje je bilo važno samo izorati i baciti malo sjemena da bi se moglo reći:
– E ovo dalje je nepogoda i samo vi nama isplatite poticaje a ovo ostalo, kolko dođe toga dođe – naglasio je Koprivničko-križevački župan.

Sljedećih dana slijedi prijava šteta nadležnim povjerenstvima za procjenu šteta po općinama.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.