Spremanje sjenaže u bale jedinstveno natjecanje u svijetu

Uzgajivači stoke i mljekari iz Hrvatske jučer su se u Križevcima osjećali kao poljoprivrednici-sportaši. Na sedmom po redu natjecanju u spremanju sjenaže u plastične bale, jedinom takvom u svijetu, okupile su se 24 natjecateljske ekipe dovevši traktore i balirke vrijedne tri milijuna eura. Drugi otkos travne smjese engleskog i talijanskog ljulja sa vježbališta Srednje gospodarske škole, poljoprivrednici s obiteljskih gospodarstava iz 6 županija, u nekoliko su minuta morali prikupiti i potom omotati u plastične bale.

Prema pravilima, sjenažu treba u što kraćem vremenu uviti travu i omotati je u balu, a suci ocjenjuju kvalitetu bale i sjena u njoj. Pobjednik natjecanja je Damir Ević iz Gornje Rijeke, drugo mjesto osvojili su dosadašnji trostruki pobjednici Zvonko Jež i Zoran Radiček iz Šoprona a treća je bila jedina natjecateljica, Marija Popović, s ocem Dragutinom Popovićem iz Sv. Ivana Zeline. Osvojili su nagrade sponzora i medalje.
Natjecanje je otvorio izaslanik ministra poljoprivrede, Ivan Jakopović, naglasivši da je cilj ovakvog natjecanja promoviranje novih tehnologija, te da je upravo ovakav način spremanja krmiva postao model za one koji se profesionalno bave poljoprivredom. "Baliranje pomaže govedarskoj proizvodnji i sprema je da postane konkurentna na globalnom tržištu", istaknuo je Jakopović.
Natjecanje u baliranju organizirala je udruga Cro-bal, uz križevačku Srednju gospodarsku školu, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, te pokroviteljstvo Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca.
20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.