Spelancijom po starim regulama otvoreno 40. križevačko veliko spravišče

PRIREDBA Hrg prepustio vlast oporbenom varoškom sucu

KRIŽEVCI – Spelancijom na otvaranju 40. križevačkog velikog spravišča novi je varoški sudac, kako su nekada zvali gradonačelnika, preuzeo jučer gradski ključ iz ruku sadašnjeg gradonačelnika. To je za Branka Hrga bilo i malo iznenađenje jer do posljednjeg trenutka nije ni znao da je tu ulogu preuzeo Stjepan Palijan, član oporbenog HDZ-a u gradu. Zlobnici su to prokomentirali primopredajom koalicijske vlasti HSS-a i HSLS-a HDZ-u i prije novih lokalnih izbora.

– Doduše, varoški sudac se obvezao da poslije tri dana i tri noći vrati gradski ključ. Osim toga, na Spravišču politici nije mjesto, pa se stranke i ne spominju, osim purgera i šljivara. Novi će magištrat iliti poglavarstvo obnašati vlast samo po starinskim regulama križevačkih štatuta, svojevrsnog pravilnika lijepog ponašanja u veselim društvima, uz preštimavanje domovine, ljepšega spola i pajdašije iliti prijateljstva, dakako uz dobru kapljicu i jelo.

Zasnovano na legendi o pomirbi križevačkih purgera i kalničkih seljaka plemenitaša, šljivara, Spravišče kao najstarija turistička priredba u  Koprivničko-križevačkoj županiji pomiruje Križevčane u želji da promiču svoju tradicijsku građansku kulturu i pučko nasljeđe.

Ovogodišnja priredba održava se kod povijesne crkve Svetoga križa, gdje će u subotu navečer svi posjetitelji, računa se najmanje na njih oko tisuću, zajedno nazdraviti najavljenoj pomirbi purgera i šljivara. Ujedno će se predstaviti poznate ličnosti iz križevačke povijesti.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.