Slike s Kilimanjara obradovale ljude potkalničkog kraja

Velik broj poklonika planinarstva iz Gornjeg i drugih dijelova grada okupio se jučer na posljednjoj popularnoznanstvenoj tribini festivala Culture Shock, na kojoj je Robert Pašičko govorio o svojoj prošlogodišnjoj pustolovini po Keniji i Tanzaniji i penjanju na planinski vrh Kilimanjaro. U četrdesetak minuta predavanja kroz manje riječi a više slika i videoprizora Pašičko je Križevčane upoznao s detaljima svojeg putovanja na gotovo šest tisuća metara visoki vrh Uhuru, danas neaktivni vulkan koji nadvisuje savanu i prašumu u okolici.

Prolazeći kroz više stotina fotografija koje je snimio tijekom višednevnog boravka na najvećoj afričkoj planini, a pri čemu je imao i pomoć kolega iz Planinarskog društva Kalnik, Pašičko je opisivao iskustva prolaska od džungle do snježnoga vrha, tijekom čega se svakome gubi svijest zbog nedostatka kisika, a tek slabi od neobično pripremljene tradicionalne hrane.

Publika se posebno čudila izdržljivosti nosača Afrikanaca, kojima hladno planinsko vrijeme nije smetalo da hodaju u natikačama noseći teret na glavama.

Po silasku s Kilimanjara, Pašičko se uputio i u safari, odakle je pokazao slike divljih životinja, a Križevčane su ponajviše obradovali i nasmijali živopisni prizori običaja afričkih plemena koja još žive u lovačko-sakupljačkoj zajednicama, svakodnevno puše hašiš i ne opterećuju se vanjskom civilizacijom.

Vidjeli smo i rajske plaže otoka Zanzibara na kojem je rođen i Freddie Mercury, te slobodoumnog hrvatskog misionara koji u Tanzaniji već godinama živi i pomaže lokalnom stanovništvu.

Osim slika egzotičnih plodova s tržnica afričkih sela, Križevčani su nešto od toga mogli i sami probati. Tako se mogao kušati med od banana i hod u ručno rađenim gumenim natikačama nalik japankama, a razgovarajući sa sugrađanima Pašičko, elektrotehničar zaposlen u Zagrebu, najavio je nova predavanja o svojim planin(ar)skim doživljajima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.