Novi projekt Udruge Maslačak “Maslačak misli zeleno” u partnerstvu s Gradom Križevcima

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Maslačak“ Križevci je u partnerstvu s Gradom Križevcima i u suradnji sa Srednjom gospodarskom školom Križevci prijavila projekt „Maslačak misli zeleno“ na natječaj „Zeleni pojas“ koji je raspisala INA za 2020. godinu s ciljem širenja svijesti o važnosti održivog razvoja.
Na natječaj je pristiglo 285 projekata, a „Maslačak misli zeleno“ je jedan od deset odabranih za financiranje.

Projekt obuhvaća funkcionalnu i estetsku prenamjenu travnate površine u blizini prostora koji koristi Udruga „Maslačak“ Križevci u zeleni park za korisnike udruge, odnosno za djecu i mlade s teškoćama u razvoju, osobe s intelektualnim teškoćama i članove njihovih obitelji. Park će se urediti kao zeleno edukativno – rehabilitacijsko mjesto na kojem će djeca i mladi s teškoćama u razvoju i osobe s intelektualnim teškoćama provoditi vrijeme, rasti i razvijati se. Ovim projektom je predviđena sadnja drveća i grmlja koje će, osim vizualne estetike, imati i vrlo bitnu ulogu u zaštiti od ljetnih vrućina.

U okviru projekta provest će se volonterska akcija sadnje drveća i grmlja u koje će se moći uključiti članovi Udruge, učenici Srednje Gospodarske škole Križevci, članovi zajednice kao i volonteri iz INA Kluba volontera te se na taj način još više međusobno povezati. Također, u sklopu parka je planirano postavljanje ljuljačke za djecu s teškoćama u razvoju kao vrsta sportsko-zabavnog sadržaja koji pomaže djeci i mladima s teškoćama u razvoju u kvalitetnom razvoju i poboljšanju njihovih lokomotornih sposobnosti. Park će biti namijenjen svima, upravo kako bi se djeca s teškoćama u razvoju i osobe s intelektualnim teškoćama interaktivno družili s ostalom djecom, kako bi međusobno učili jedni o drugima i pomagali si.

Klimatske promjene su zadnjih desetljeća uvelike utjecale na okolinu u kojoj živimo te se najviše osjete upravo u urbanim naseljima koja često nemaju dovoljno zelenih površina. Zbog toga se stvaraju urbani toplinski otoci koji negativno utječu na ljude i ljudsko zdravlje. Sadnjom različitih vrsta drveća, grmlja i cvijeća, pomaže se u borbi protiv klimatskih promjena i smanjuje emisija stakleničkih plinova na području grada. Projekt „Maslačak misli zeleno“ bit će realiziran do srpnja 2021. godine., do kada će biti posađeno 100 komada grmlja, 6 komada drveća te 10 komada ukrasnih grmova na površini od 640 m2.

Vezano

Komentari su zatvoreni.