Blagoslov uz razbijene zube i neopravdane sate

Nakon što 18 ovogodišnjih krizmanika nije došlo na terensku nastavu, župnik ih je šokirao izjavom da neće biti krizmani te da će dobiti neopravdane sate

GORNJA RIJEKA – Tridesetak krizmanika župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Gornje Rijeke prije nekoliko su dana u gornjoriječkoj crkvi primili taj sakrament. No, veselom događaju u ovoj je župi prethodilo nekoliko nemilih događaja.
Krizma je bila u subotu, a dan prije, odnosno u petak, učenici osmog razreda gornjoriječke Osnovne škole imali su terensku nastavu u sklopu koje su trebali čistiti smeće oko slapova potoka Šokot. Otac jednog od krizmanika, odlučio je, uz podršku ostalih roditelja, o tome i javno progovoriti.

– Kako većina roditelja tijekom tjedna radi, u petak prijepodne uzeli smo slobodno i djecu odveli u Križevce na šišanje, u kupnju svečane odjeće i drugih potrebnih stvari. S terenske nastave zbog toga je izostalo 18 učenika – krizmanika. Istoga dana poslijepodne u crkvi je bila proba krizme na kojoj su uz djecu bili i kumovi te roditelji. Održana je sveta misa, a nakon nje je župnik Josip Vragović s oltara poručio učenicima koji dan prije nisu otišli na ekološku akciju, da sljedećega dana neće biti krizmani te da će u školi zbog izostanka dobiti neopravdane sate. Jedan se dječak od šoka srušio i pritom razbio nekoliko zuba – kaže Ivica Kos, otac jednog krizmanika.

Ravnatelj Zvonar: Nema neopravdanih sati

Nakon što je župnik vidio reakciju prisutnih, rekao je da će ipak svi biti krizmani, no 18 učenika nije, kao preostali, smjelo recitacijama ni pjevanjem sudjelovati u svečanosti. Otac dječaka koji je razbio zube o svemu je obavijestio i ravnatelja gornjoriječke škole, koji je nakon dva dana sve roditelje pozvao na sastanak i rekao da će sve biti u redu, samo neka djeci napišu ispričnice.

– Žao mi je što se naša škola sada spominje u negativnom smislu. Roditeljima sam rekao da u školi o neopravdanim satima nije bilo ni govora. No, morali su u školu dan prije javiti da će im djeca izostati. Istina je da se 18 učenika nije pojavilo na ekološkoj akciji čišćenja potoka koju smo morali održati prije kraja ove školske godine jer smo za nju od države dobili deset tisuća kuna. Kad sam vidio da nisu došli, nazvao sam župnika i pitao jesu li razlog tomu crkvene obveze krizmanika jer s crkvom smo uvijek dobro surađivali. O neopravdanim satima nije bilo ni riječi i doista ne znam zašto je župnik to rekao – kazao je Darko Zvonar, ravnatelj škole.

Župnik na putu

U župnom dvoru u Gornjoj Rijeci potražili smo prozvanog župnika Josipa Vragovića, no nismo ga našli. Na zaključanim vratima bila je nalijepljena obavijest da ga nema te dva telefonska broja na koja ga se u slučaju potrebe može nazvati. Nakon što smo se predstavili i zamolili ga za komentar spornog događaja, rekao je da je na putu i da ne može o tome razgovarati te prekinuo liniju.

Ovogodišnja krizma u župi Gornja Rijeka završila je, no sudionicima neće ostati u lijepom sjećanju. Roditelji su još ogorčeni i većina ih nije bila spremna govoriti o nemilom događaju. Neki su samo najavili da neće odustati dok ne doznaju pravu istinu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.