Učenici osmaši informirali se o građevinskim zanimanjima


Ako izaberete građevinarstvo, nećete se pojaviti ovdje, na Zavodu za zapošljavanje", kazala je Jadranka Čapalija, pročelnica Područne službe Križevci, na informativnom susretu s učenicima završnog razreda osnovne škole, održanom danas u prostorijama Zavoda. Tema susreta bila je izbor zanimanja a s naglaskom na izbor traženih obrtničkih zanimanja. Sastanku su nazočili Valerija Kramar, psihologinja Zavoda, Anita Bojkić, stručna suradnica iz Županijske obrtničke komore naše županije, Darko Jambreković, tajnik uprave tvrtke "Radnik" i Brunoslav Sabolek, ravnatelj križevačke Srednje škole Ivan Seljanec.

Obraćajući se pred tridesetero prisutnih učenika, Čapalija je kazala da je važno izabrati školu u kojoj će se izabrati buduće zanimanje a da su prema podacima Zavoda, tražena građevinska zanimanja. Valerija Kramar istakla je da je pri izboru zvanja potrebno skupiti što više informacija o zvanjima pa ih onda uskladiti s vlastitim sposobnostima, znanjima potrebnima za nastavak školovanja, osobnim interesima, vrijednostima te konačno, mogućnostima zapošljavanja.

U predstavljanju modela obrazovanja obrtnika i programa "Želim biti majstor" i govoreći o obrtničkim zanimanjima Anita Bojkić ističe kako se u Koprivničko-križevačkoj županiji učenici mogu školovati za 30 zvanja a najveća je potražnja radne snage bila za zidarima, kao i drugim zanimanjima iz građevinske djelatnosti.

Upravo je te djelatnosti predstavio i Darko Jambreković, kazavši da građevinarstvo, kao djelatnost visoke stope rasta, podrazumijeva zanimanja u kojima bi se mladi najsigurnije mogli zaposliti a zanimanje zidara omogućuje poslove koji zahtijevaju stručnu osposobljenost zidara i upravljanje tehnologijom za izvođenje gradnje. Također, predstavio je i modele stipendiranja učenika, kojima će njegova tvrtka podupirati buduće građevinske radnike.

Jedina škola koja u županiji obrazuje učenike za građevinska zvanja je križevačka Srednja škola Ivan Seljanec, čiji je ravnatelj Brunoslav Sabolek danas kazao kako ta škola nastoji zadržati dugu tradiciju obrazovanja budućih majstora obrtnika i njihovih pomoćnika, te o uvjetima upisa u školu.

Vezano

Komentari su zatvoreni.