Udruga HERA potpisala Balkansku deklaraciju o trgovini ljudima i eksploataciji ljudskih bića

HERA_potpisivanje_deklaracijaU četvrtak 19. prosinca 2013. u maloj vijećnici Grada Križevaca Udruga HERA Križevci potpisala je Balkansku deklaraciju o trgovini ljudima i eksploataciji ljudskih bića, koja se odvija u okviru projekta Balkans “ACT (Against Crime of Trafficking) Now!” Prisutnima se u ime udruge obratila predsjednica Marina Švagelj Jažić, a o samom projektu, Deklaraciji kao i problematici trgovanja ljudima govorio je Munir Podumljak ispred Partnerstva za društveni razvoj, koji su i nositelji ovog projekta za Hrvatsku. Nakon pitanja i rasprave Deklaraciju je u ime udruge HERA predsjednica.

U ime Grada Križevaca prisutna je bila Željka Rašidović iz Upravnog odjela društvenih djelatnosti  kao i predstavnici Policijske postaje Križevci, Centra za socijalnu skrb, Gradskog savjeta mladih, Radija Križevci te udruge Zora iz Čakovca.

Deklaraciju su potpisale organizacije uključene u provođenje projekta – ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima (Srbija), Partnerstvo za društveni razvoj (Hrvatska), MFS EMMAUS (Bosna i Hercegovina) i Otvorena porta – La Strada (BJR Makedonija) kao i suradničke organizacije na projektu, Udruga žena Vukovar i ZORA iz Čakovca te S.O.S. Virovitica i DELFIN Pakrac, organizacije koje na ovom problemu rade od samog početka u Hrvatskoj, a kojima se sada pridružila i udruga HERA Križevci.

Hrvatska, Srbija, BIH i Makedonija jednoglasno su zaključile da postoje brojni nedostaci u borbi protiv trgovine ljudima i organiziranog kriminala te da nadležne vlasti trebaju dodatno ojačati svoj utjecaj u rješavanju navedenih problema. Tom prilikom istaknut je i značaj regionalne suradnje kako na razini civilnog društva, tako i državnih tijela jer su organizirani kriminal i trgovina ljudima prekograničnog karaktera i akutan su problem u svim zemljama zapadno-balkanske regije.

Cilj Balkanske deklaracije o trgovini ljudima i eksploataciji ljudskih bića je poticanje daljnjeg razvitka nacionalne, regionalne i internacionalne suradnje, promocija konkretnih mjera i standarda, najbolje prakse i mehanizama za borbu protiv trgovine ljudima. Pored toga, ovaj dokument odnosi se i na prevenciju kaznenog djela trgovine ljudima, zaštitu i pomoć žrtvama ovog oblika kriminala, te suradnju s državnim tijelima. Poseban naglasak stavljen je na isticanje međunarodnih obaveza država koje se odnose na suzbijanje ovog gnjusnog zločina.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.