Cijeli Shakespeare kao pitko kazalište


Sinoćnji izlazak glumaca Teatra Exit već na početku njihove hit-predstave Shakespeare na Exit u Križevcima naslutila je da je riječ o vrlo modernom gledanju na stvaralaštvo ovog najvećeg renesansnog autora, čije su tragedije, povijesne drame i komedije kazališni klasici. Obrada Shakespearovih djela komprimirana u dvosatni dijalog triju aktera – Živka Anočića, Marka Makovičića i Jerka Marčića upoznala nas je s galerijom likova od ukupno 1222 koliko ih postoji u opusu ovog barda engleske književnosti.


Ono što nam je primjerice (bilo) poznato o Hamletovoj dilemi saznali smo na slikovit način kako bi si je prispodobio svaki suvremeni čovjek, a značajne povijesne drame predstavljene su zabavnim krunotrkom i krunodrpom engleskih kraljeva, kao značajkom 400 godina povijesti sukoba za prijestolje.


Mladi glumci na dinamičan su način pojednostavili zamršene motive Shakespearova djela, poput osvete i želje za moći, a salve smijeha publike svih uzrasta primali su i tijekom izvođenja slavnih komedija, zahvaljujući interpretacijama punima satiričkih replika između likova.

Stalna pokretljivost i izmjenjivanje aktera na sceni olakšali su i razumijevanje klasičnih tragedija, što je kulminiralo muško-muškim zagrljajima i izmjenom nježnosti Romea i Julije, dok svo to vrijeme publika nije mogla ukrotiti gotovo goropadni smijeh.

Predstava Shakespeare na Exit redatelja Matka Raguža primjer je kako zahtjevna, lektirna djela mogu dobiti na popularnosti uvođenjem multimedijskih elemenata, pa su se zvučni glazbeni zapisi i igra reflektorima izvrsno uklapali u sadržaj.


Gledajući dva sata na eks, vjerojatno nećemo moći shvatiti kompleksnost Shakespearea, ali pitka i tečna izvedba mogla bi dati poticaj novim čitanjima ovog osnivača teatra Globe.


Pučko otvoreno učilište Križevci
i ovim svojim programom ‘svakog mjeseca predstava jedna’ uspjelo je Križevčanima dovesti najnoviji svijet kazališta koje se rado ide gledati.

Vezano

Komentari su zatvoreni.