Križevci – grad želi skrbiti o osnovnim školama

Križevačko Poglavarstvo i formalno je prihvatilo nedavno najavljenu inicijativu kojom želi preuzeti od Županije osnivačka prava nad četiri osnovne škole na svojem području. Uporište za to traženje gradonačelnik Branko Hrg vidi u rezultatima ostvarenim u prošlih šest godina; od 2001. kad su nadležnosti nad školama decentralizirane a Križevci imali premali prihod po stanovniku da bi tu skrb preuzeli, do danas.

– ‘Uspjeli smo stabilizirati financijsko poslovanje Grada, proračun je znatno uvećan u prihodovnoj strani u odnosu na te godine i postoji jedna volja danas i ravnatelja škola da se ovakva aktivnost pokrene.’

Križevački poglavarstvenici smatraju da bi svojim školama mogli upravljati bolje nego Županija, da bi ulaganja u njih bila veća, a gradonačelnik Hrg, makar je napomenuo da to vjerojatno nije mudro izjaviti, naveo je i dodatan razlog.

– ‘Da se ne bi u budućnosti pojavio opet neki megalomanski spomenički projekt, koji bi onda za narednih 25 godina uništio možda ulaganja i u osnovno školstvo kao što se to u Županiji, na žalost, dogodilo u srednjem školstvu.’

Nije teško pogoditi da je Hrg pri tom mislio na novu koprivničku gimnaziju. Iako županijske vlasti mogu odbiti prenijeti osnivačka prava na Grad Križevce, gradonačelnik Hrg misli da se područna samouprava zapravo o tome već očitovala. Naime, kad su prigovorili na raspored ovogodišnjih županijskih kuna za školstvo, od dožupana Vjekoslava Flamacete došla je poruka da Križevci sami preuzmu brigu o školama.

– ‘Čini mi se da imamo pozitivno mišljenje već unaprijed u Županiji, da je ono iznijeto i preko medija i da nema razloga da ga i službeno ne dobijemo’, rekao je Hrg.

Ipak, odlučeno je da se o inicijativi zatraži prethodno mišljenje Poglavarstva Koprivničko-križevačke županije.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.