Todorić želi nacionalnog partnera u mlinsko-pekarskoj industriji

U Agrokoru kažu da još ne pregovaraju o kupnji Mlinara, a integraciju bi mogao pokrenuti i sam Todorić

Agrokor ne pregovara o kupnji Mlinara, ali koncern je zainteresiran za stvaranje jake tvrtke u mlinsko-pekarskoj industriji koja bi bila partner Konzumu na nacionalnoj, pa i regionalnoj razini. To je srž komentara visokih krugova koncerna na upit je li Agrokor doista pokrenuo pregovore o preuzimanju križevačkog Mlinara, a time i zamašnjak rasta cijene dionice ove tvrtke na burzi koja je u samo tri dana skočila za 20 posto.

Dio zasluga za bujanje špekulacija ima i sam Todorić koji je komentirajući "slučaj" Konzumova prekida strateškog ugovora s Dukatom dao naslutiti kako ne bi bilo dobro da neki drugi stranac stekne kontrolu nad proizvodnjom ili prodajom kruha, druge važne strateške namirnice. Potkontekst ovih opaski je i poruka da ako netko drugi uskoro ne pokrene proces konsolidacije u mlinarsko-pekarskoj industriji, to će učiniti Agrokor. Iako drži oko tri posto vlasništva u Mlinaru, najveći hrvatski poduzetnik još se na to nije odlučio.

Kupljena Krka

Štoviše, iz razgovora s nekim od ključnih ljudi u koncernu da se zaključiti da bi Todorić bio skloniji da predvodnik tog procesa ipak bude neka od specijaliziranih tvrtki poput Čakovečkih mlinova, Mlinara ili Klare, s kojom bi se u tom slučaju sklapalo strateško partnerstvo. Kako dosad nijedna od njih nije pokazala dovoljno ažurnosti da povede proces, mlinsko-pekarska industrija zasad je ostala jedna od rijetkih regionalno rascjepkanih industrija specifično lokalnih obilježja. Osim toga, eventualni strateški Agrokorov ulazak u Mlinar, doznaje se u koncernu, ovisio bi i o raspletu sadašnje vlasničke strukture unutar kompanije jer udio u križevačkoj tvrtki imaju i Čakovečki mlinovi. Dragutin Barišić, većinski vlasnik Mlinara, ostao je nedostupan novinarima za komentar svoga stava o najnovijim tržišnim spekulacijama, osobito o njegovim vlastitim planovima vezanim za ovu tvrtku. Činjenica je da mu je trend negativan (pad prihoda i dobiti u 2006. godini), ali i da tvrtka u vlasništvu ima vrijednih nekretnina. S obzirom na porast cijena dionica, Barišić sigurno nije nezadovoljan razvojem događaja, čak i ako se pokaže da za špekulacije nije bilo nikakve osnove. Kruh i pecivo Konzumu su treća po vrijednosti kategorija (iza voća i povrća te mesa), pri čemu pekarstvo ni Agrokoru više nije strana djelatnost. Koncern je, naime, nedavno kupio veliku pekaru Krka (Šibenik) koja zadovoljava potrebe Konzuma u Dalmaciji, a velika pekara u sastavu porečke Agrolagune peče 12.000 tona kruha i peciva godišnje.

Regionalni iskorak

"S obzirom na poljoprivedne kapacitete Agrokora, postojeće pekare i, na koncu, nacionalni trgovački lanac, posve je logična želja ove kompanije da u mlinsko-pekarskoj industriji provede vertikalnu integraciju. Trgovini je pak važno da na polici osigura standardiziranu ponudu, kvalitetu i cijenu što se, u uvjetima kakvi u ovom trenutku vladaju u ovom segmentu, sada teže postiže, pogotovo na nacionalnoj razini. Ne treba ni spominjati da Konzum u ovom trenutku u pekarstvu nema partnera koji bi ga eventualno pratio i u regionalnom iskoraku. Stoga me eventualni jači iskorak Agrokora u pekarstvo uopće ne bi iznenadio", kaže Boris Teški, konzultant i dobar poznavatelj prilika u ovoj industriji. Valja reći da bi potencijalnim preuzimanjem strateškog udjela u Mlinaru Konzum dobio 30-ak Žitnjakovih trgovina koje su na vrlo dobrim lokacijama i s dobrim prometom ključnih namirnica (kruha, peciva i mlijeka) čiji potencijal bi, smatraju stručnjaci, Konzum mogao najbolje iskoristiti. Stoga se procjenjuje da se na konačan Agrokorov stav prema pekarstvu neće dugo čekati.


Škojo ostaje u pekarskom biznisu

Istodobno s bujanjem nagađanja kako ulazi u Mlinar naglo su obnovljene i špekulacije da je Agrokor od Mate Škoje kupio pekaru, koju je ovaj osječki poduzetnik izgradio nakon što je Agrokoru prodao svoju trgovačku tvrtku Alastor. Osim što su to u koncernu odlučno demantirali, i sam Mato Škojo je negirao takve špekulacije, i to riječima kako se one posljednjih godinu i pol periodiočki ponavljaju. "Pretpostavljam da je razlog tome moja prijašnja suradnja s Agrokorom, iz čega se sad izvlače pogrešni zaključci", kaže Škojo. Štoviše, na upit razmišlja li o izlasku iz pekarstva i bi li prodao pekaru, on odgovara kako mu to ne pada na pamet jer je njegova pekara najveća u Slavoniji, a iz godine u godinu bilježi rast proizvodnje. "Nema nikakvog razloga da izlazim iz tog biznisa", tvrdi Škojo, koji je potvrdio da mu je Konzum najveći trgovački partner. On, međutim, smatra da je pekarska industrija izrazito lokalnog karaktera i kako u njoj neće doći do nacionalne konsolidacije.

Vezano

Komentari su zatvoreni.