Knjižničari predložili nove naslove

Stručno-znanstveni odjel

KAO ČOVJEK: UMJETNA INTELIGENCIJA NAPREDAK ILI PRIJETNJA? / Stuart Russell; [prijevod s engleskog Vinko Zgaga]. – Zagreb: Planetopija, 2022.
Stvaranje nadljudski inteligentnih strojeva mogla bi biti dosad najveća prekretnica u ljudskoj povijesti, no prema jednom od vodećih stručnjaka na tom području, mogla bi istodobno biti i posljednja. Zato je pitanje kako ćemo pristupiti razvoju opće umjetne inteligencije potrebno ispravno postaviti sada, jer bi poslije moglo biti prekasno.

Stuart Russell, ugledni britanski znanstvenik i jedan od najcjenjenijih stručnjaka za umjetnu inteligenciju briljantnim analogijama i lucidnom prozom objašnjava kako nam umjetna inteligencija može nemjerljivo unaprijediti život, ali i koje prijetnje se u njoj kriju ako čvrsto ne postavimo nadzor kako bismo bili sigurni da strojevi neće ispunjavati svoje, umjesto naših ciljeva. Duboko, aktualno i vizionarsko djelo za sve one koji žele razumjeti budućnost koja je već pred vratima.
https://mvinfo.hr/knjiga/15656/kao-covjek-umjetna-inteligencija-napredak-ili-prijetnja

Beletristika

KADA VIŠE NE RAZUMIJEMO SVIJET / Benjamín Labatut; sa španjolskoga preveo Dinko Telećan. – Zagreb: Vuković & Runjić, 2022.
Nominiran za međunarodnu nagradu Booker 2021., roman-esej ˝Kada više ne razumijemo svijet˝ prati tanku i vratolomno zavojitu granicu između genijalnosti i ludila: u četiri poglavlja romansiranih životopisa slavnih novodobnih znanstvenika ispisuje zastrašujuću poučnu priču o dvosjeklom maču znanstvenih otkrića.

Fritz Haber, Werner Heisenberg, Alexander Grothendieck i Erwin Schrödinger opčinit će nas kao strastveni pioniri i ekshibicionistički sanjari: navijat ćemo za njihove heureke i slavodobitne epifanije, ali se i zamisliti nad etičkim nedostacima, duševnim pokleknućima i narcizmom velikana matematike i fizike. Kroz niz raskošnih živih slika, Benjamín Labatut virtuozno raspliće klupko poveznica i nevjerojatnom lakoćom ispisuje povijest europske znanosti dvadesetog stoljeća, koja se razvijala pod utjecajem svjetskih ratova, ali je i sama na njih umnogome utjecala.
Kronika nenadmašenih intelektualnih uzleta, koji su svijet u gotovo jednakoj mjeri unaprijedili i gurnuli u kaos, Knjiga Kada više ne razumijemo svijet je književni biser o ljudskoj ekscentričnosti i strahovitoj moći znanosti.
https://znanje.hr/product/kada-vise-ne-razumijemo-svijet/441877

Dječji odjel

LJUBAVNA, LJUBAVNIJA, NAJLJUBAVNIJA / Igor Rajki; [ilustrirala Nikolina Žabčić]. – Zagreb: Mala zvona, 2022.
Tri priče koje Igor Rajki pripovijeda u ovoj slikovnici – zapravo mrmlja sebi u bradu hodajući – odlikuju se originalnošću svojstvenom ovom autoru, osebujnim smislom za humor i jezičnom invencijom, koja dodatno dolazi do izražaja u pratećem malom rječniku neobičnih riječi. Rajkijeve priče, u gradaciji nagoviještenoj naslovom, govore o ljubavima koje su neočekivane i neostvarive zbog same prirode zaljubljenika, ali nisu zato manje snažne.

Plutača i sidro čekaju oluju ne bi li se sreli, iako su plutače na ovom svijetu zato da bi plutale, a sidra zato da bi sidrala; sunce se trudi smanjiti svoj žar kako bi dulje moglo voljeti snijeg, dok je snijegu sve ljepše na suncu premda se topi od ljubavi; nebo i more pak žive u najvećoj i najvječnijoj ljubavi, „odražavaju se jedno u drugome: propinju i rastežu, odvajaju i sudaraju, skupljaju i šire, izmjenjuju bljeskove i ljeskove. Kreću se, a neće se napustiti. Sinje se, plavuju i tamne. Oponašaju se, a ne žele biti isti…” Na slobodnu invenciju ovog teksta ilustratorica Nikolina Žabčić odgovara prikladnom likovnom slobodom u odabiru motiva, postupaka i perspektiva.
https://mvinfo.hr/knjiga/15659/ljubavna-ljubavnija-najljubavnija

Knjige za mlade

SLAVNE VJEŠTICE: DJEVOJKE KOJE SU OBILJEŽILE ČAROBNJAČKI SVIJET / napisala Laurie Calkhoven; ilustrirala Violet Tobacco ; s engleskoga prevela Ana Briški Đurđevac. – Zagreb: Školska knjiga, 2022.
Serijal filmova o Harryju Potteru i trilogija Čudesne zvijeri i gdje ih naći ne bi bili tako uzbudljivi i zanimljivi da nije vještica. I baš zato vrve pametnim, kreativnim, hrabrim i moćnim vješticama! U ovoj su nevjerojatnoj knjizi objavljene priče tih iznimno hrabrih i talentiranih žena i djevojaka. Prisjetite se hrabrih pothvata Hermione Granger i Tine Goldstein, čitajte o majkama lavljeg srca i svim ženama koje su svojim postupcima obilježile čarobnjački svijet.

Osim najpoznatijih likova iz filmova o Harryju Potteru, u ovim ćete pričama doznati sve o mentoricama, osnivačicama domova, nevaljalkama – da, čak i o zločinkama poput Bellatrix Lestrange i Dolores Umbridge! Često su na suprotnim stranama, no svaka je i te kako važna za čarobnjački svijet! Neke su ga zauvijek promijenile! … Uz raskošne ilustracije u boji i fotografije nezaboravnih filmskih trenutaka, obožavatelji će uživati u ovom uzbudljivom putovanju s vješticama koje su obilježile čarobnjački svijet. Njihove će vas priče zasigurno nadahnuti.
https://www.menartshop.hr/hr/knjige/226564695-laurie-calkhoven-slavne-vjestice-djevojke-
koje-su-obiljezile-carobnjacki-svijet

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.