13.500 potpisa Hrvata i Mađara protiv elektrane

EKOLOGIJA Županijska vlast najavljuju brisanje HE Novo Virje, ali odlučuje šest ministarstava, prvo ekolozi, pa onda i političari

KOPRIVNICA – Unatoč pomalo euforičnim najavama da se hidroelektrana Novo Virje briše iz županijskoga prostornog plana, stvar nije definitivno gotova.
Vijest o navodnom brisanju elektrane obradovala je, među inima, i predsjednika Županijske skupštine Milivoja Androlića i Helenu Hećimović, koprivničku vijećnicu i ekološku aktivistkinju, jednu od glavnih pokretača zaštite rijeke Drave.

Još ne treba slaviti
No, da ipak ne treba prerano slaviti, upućuje Zlatko Filipović, ravnatelj županijskog Zavoda za prostorno uređenje. On podsjeća da se moguće brisanje gradnje HE Novo Virje može iščitati samo iz pismenog odgovora predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa na zastupničko pitanje Ivana Kolara, načelnika Općine Molve. U njemu se kaže da se gradnja samo odgađa za dvadeset godina, što bi moglo značiti da se Novo Virje i neće naći u nekoj novoj državnoj energetskoj strategiji i bilanci.

– Držeći se samo tog mišljenja i glasa javnosti, izbacili smo HE Novo Virje iz prijedloga izmjena i dopuna županijskog prostornog plana, no time se ujedno izlažemo riziku da ne dobijemo suglasnost mjerodavnog Ministarstva za zaštitu okoliša, prostorno uređenje i graditeljstvo – objašnjava Filipović.

To je ministarstvo samo jedno od šest koja se trebaju izjasniti o prijedlogu izmjena i dopuna županijskog prostornog plana, a njega bi vjerojatno još ovog mjeseca trebalo utvrditi Županijsko poglavarstvo, čim dobije povratne informacije od gradskih i općinskih vijeća o nacrtu tog dokumenta.

Upitne brze ceste
Ako mjerodavno ministarstvo zbog brisanja HE Novo Virje uskrati suglasnost na izmjene i dopune, to znači da se odgađa i donošenje županijskog prostornog plana.
Time bi se zaustavile i možda čak za godinu-dvije odgodile pripreme za dobivanje lokacijske i građevne dozvole za gradnju dviju brzih cesta, onu od Gradeca preko Križevaca i Koprivnice do mađarske granice te podravske magistrale, upozorava Filipović.

– U kampanji koju smo proveli 2004. godine prikupili smo 10.000 potpisa protiv elektrane Novo Virje, ne samo građana, nego i stručnjaka koji su upozorili na moguće štetne posljedice za okoliš. Priključili su nam se i Mađari, koji su u internetskoj akciji prikupili još 3500 potpisa – kazala je Helena Hećimović, prva predsjednica Dravske lige, koja je pokrenula akciju za očuvanje rijeke.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.