Vrhunska djela u Katedrali od jučer na uvid svima

Jučer je povodom Dana grada u biskupskom dvoru Grkokatoličke katedrale u Križevcima otvorena spomen-knjižnica s 10.657 rijetkih knjiga, među kojima su i tri inkunabule iz 15. stoljeća, te još 68 knjiga iz 16. stoljeća, od kojih se ističu rijetki primjerci filozofskih knjiga, leksikona i višejezičnih rječnika, te misala, tiskanih u nekad vodećim europskim tiskarama u Švicarskoj i Italiji.

Knjižnicu su osnovali grkokatolički biskupi i svećenici, a od 1801. osnovana je pri biskupskom dvoru u Križevcima. Od propadanja su je sačuvale časne sestre samostana Svetog Bazilija, čuvarice grkokatoličke katedrale. "Ova je knjižnica hrvatski biser europske kulture i znanja koja pokazuje da je Hrvatska pratila i sačuvala europska izdanja knjiga od kojih se neke ne mogu naći ni u Parizu, ni u Londonu, pa osim kulturnog značaja ona može imati i gospodarski u privlačenju stranih znanstvenika i posjetitelja", poručio je Željko Vegh, viši knjižničar iz NSK-a, koji je zajedno s knjižničarkom Željkom Hrlec obradio naslove i pripremio izložbu Inkunabule i knjige 16. stoljeća u Knjižnici Grkokatoličke biskupije u Križevcima.
Knjižnicu su opremili novim sigurnosnim policama Grad Križevci i Ministarstvo kulture RH, a blagoslovio ju je vladika križevački Slavomir Miklovš.
O vrijednosti same knjige i u njoj sažetoj mudrosti skupljanoj kroz stoljeća a koja se sada daje na uživanje svima govorila je viceprovincijalka reda bazilijanki sestra Zinovija Kolić. Uoči otvorenja izložbe mješoviti zbor HPD Kalnik pred ikonostasom u katedrali izveo je dva stavka Križevačke mise na latinskom i prigodni Duhovni stih otpjevan na staroslavenskom jeziku.
Uz otvorenje izložbe knjiga izdan je i prigodni katalog od čije će prodaje prihod ići u daljnje obnavljanje vrijednoga, konačno otkrivenog križevačkog književnog blaga svjetskih razmjera. Izložba se slobodno može razgledati do 30. svibnja.

Vezano

Komentari su zatvoreni.