Proračun – Zbog upitnog punjenja blagajne školstvo najugroženije

KRIŽEVCI – Škole za koje brine Grad do kraja bi godine mogle ostati bez grijanja, struje ili planirane nabave imovine. Na to je upozorio Darko Masnec, gradski pročelnik za gospodarstvo i financije. Iako je tijekom prošlogodišnjeg rebalansa proračuna po mnogima napravio čuda time što je uspio posložiti sve stavke, prelijevajući iz ’šupljeg u prazno’, čini se kako ove godine to više neće biti moguće. Zbog sve većih cijena energenata, ubrzo bi mogao biti upitan prijevoz školaraca. Sadašnja cijena autobusnog prijevoza bila je ugovorena kada je litra goriva koštala oko sedam kuna, a danas je oko 11. Zbog cijene grijanja, Darko Masnec je već postao ’dežurna picajzla’ u Gradu jer neprestano upozorava na što veću štednju.

Glavni je razlog promjena porezne politike, za koju gradski oci još uvijek ne znaju kako će se odraziti na punjenje blagajne jer je početak njezine primjene bio 1. ožujka te se podaci tek očekuju.
– Unazad nekoliko godina uspjeli smo uvelike podići punjenje proračuna, no od sada će nam taj trend u najmanju ruku biti usporen, ako ne i zaustavljen – rekao je Masnec na prošlotjednoj sjednici gradskog kolegija. S njim se složio i Branko Hrg, gradonačelnik, koji je također upozorio na moguću problematiku oko financiranja pojedinih područja.

– Ova će nam godina biti jako teška. Mislim da su naši strahovi realni i opravdani, no vidjet ćemo kako će se još sve odigrati i gdje ćemo uspjeti uštedjeti da na drugoj strani ’pustimo’ gdje treba – objasnio je Branko Hrg i dodao kako je pomalo apsurdno da su ustanove iz društvenog područja ’ubačene’ u isti koš s gospodarstvom.
Osim što je sve veći problem punjenje proračuna iz poreznih sredstava, već nekoliko godina raste vrijednost gradske imovine, kupnjom novih nekretnina, dok se starih ne uspijeva riješiti.
– Pomalo me zabrinjava taj podatak da nismo uspjeli prodati stanove, pojedina zemljišta i drugu gradsku imovinu – rekao je Dragutin Guzalić, zamjenik gradonačelnika. (PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.