Auto-Info: Novi – Mitsubishi Lancer 2.0 DI-D Invite


Mitsubishi je do sada bio relativno rijetka pojava na hrvatskim cestama. Zašto? Definitivno ne zbog loše kvalitete izrade ili loših voznih osobina. Problem je bio u relativno zastarjelom dizajnu koji nije bio naklonjen mainstreame marketingu koji podiže prodaju. Iz njihove tvornice izlazili su automobili namijenjeni ljudima koji znaju prepoznati kvalitetu i pouzdanost, a istovremeno znaju izaći na kraj sa njihovim voznim osobinama koje iziskuju znanje. No, sa novim Lancerom situacija će se očito promijeniti.


Zašto će se situacija promijeniti? I ja sam se pitao dok mi je jedan kolega rekao da malo bolje gledam lica prolaznika. Uistinu, gledajući ga odnaprijed, automobil djeluje vrlo agresivno, a opet skladno i odmjereno za sve uzraste. Većina misli kako je to nova filozofija Mitsubishia rođena sa Evo X konceptom, ali agresivni i upečatljivi prednji kraj je već viđen u Mitsubishievoj floti, kod modela Galant. Kad smo već kod dizajna postoji jedna mala mana. Zadnji kraj postavljen je previsoko, odnosno svjetla su previsoko pozicionirana. No, zato nudi originalnost u današnjoj copy/paste dizajnerskoj industriji. Sve u svemu, odličan pet.


Novost u Lanceru koji se već neko vrijeme nalazi u prodaji u Lijepoj našoj jest dizelski agregat. Vrlo bučan, ali snažan i pouzdan 2.0 turbo-dizel posuđen iz VW grupacije koji razvija 140 konjskih snaga i u VW nosi TDi oznaku dok u Mitsubishi Lanceru nosi oznaku DI-D. Bučan i nemiran je zbog pumpa-brizgaljka tehnologije koja se napušta. Iako bučan, nudi solidne performanse uz razmjerno malu potrošnju tj. oko 7 litara bez prevelike štednje, a može i manje. Snagu prenosi preko odličnog 6-brzinskog mjenjača koji ima samo jednu manu, zapinje iz druge u treću, ali ne sami zupčanici prijenosnog sklopa nego sistem polugica i graničnika od poluge mjenjača do same transmisije. Nakon kratkog privikavanja i taj problem nestaje.


Na cesti, Lancer je udobno i mirno obiteljsko vozilo kad to želite, ali vam isto tako može podići adrenalin izraženim predupravljanjem kod jačih ulazaka u zavoj. Iako elektronika odrađuje svoj posao dobro, dopušta puno proklizavanja. Na prvi pogled ili kod prve agresivnije vožnje, Lancer se možda čini automobilom koji stvarno previše predupravlja, ali problem je možda u upravljaču koji ne pruža dovoljno osjećaja, pa se vozač svaki put zaigra.

Više na Auto-Info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.